Californië gooit verkiezingsuitslag overhoop

Zeer slecht nieuws voor de Democraten. In Californië gaan er stemmen op om hun electorale punten anders te gaan verdelen bij de uiteindelijke presidentsverkiezingen. Nu worden de 55 kiesmannen nog gegeven aan de kandidaat met de meeste stemmen, meestal een Democraat, maar men wil ze nu per deelstaat gaan verdelen. Deze beslissing kan wel eens hele grote gevolgen gaan hebben voor de uiteindelijke uitslag.

Tijdens de laatste vier presidentsverkiezingen koos de staat voor een Democratische kandidaat. Alle 55 kiesmannen van de veelal linkse inwoners gingen dus naar de Democraten. Bij de nieuwe maatregel zouden alle deeldistricten van Californië hun kiesmanen zelfstandig weggeven. Volgens analysten betekent dit dat er voor de Republikeinen ineens een stuk of 20 kiesmannen te behalen zijn, een enorm aantal.

Volgens de Democraten wordt de verkiezingen hiermee ''ernstige schade'' aangedaan. Logisch dat zich zenuwachtig maken, als deze plannen werkelijkheid worden kunnen ze eigenlijk alleen maar kiesmannen verliezen in Californië. De kans dat de staat op een Republikein zal stemmen is erg klein.

Tijdens de uiteindelijke verkiezingen moet een kandidaat minimaal 270 kiesmannen winnen om de nieuwe president te kunnen worden. Andere grote staten zijn Texas (34 kiesmannen), New York (31) en Florida (27). Veel Republikeinen voerden in het verleden geeneens campagne in Californië omdat de staat toch niet te winnen was. Maar nu kan de 'Golden State' wel eens overspoelt worden met aandacht.

Met het idee is opzich niks mis. Mensen krijgen alleen maar meer invloed als ze per deeldistrict hun kiesmannen mogen weggeven. Veel Democratische staten worden zo aantrekkelijk voor Republikeinse kandidaten, en andersom geldt dit natuurlijk ook. Maar dan zouden wat mij betreft alle staten deze regel moet invoeren, niet alleen de Democratische staat Californië.

Lees ook:De “vuile truc” van de Republikeinen
Lees ook:Obama pakt grootste leiding in kiesmannen tot nu toe
Lees ook:Senaatskandidate Californië in ziekenhuis
Lees ook:Rondje langs de “toss up” staten; Obama staat voor
Lees ook:Obama vs. Romney; de tussenstand

3 reacties op “Californië gooit verkiezingsuitslag overhoop

 1. Danny

  dit is ook veel eerlijker, anders heeft een kandidaat meteen alle kiesmannen terwijl hij misschien maar 51 procent van de stemmen heeft gekregen

    /   Beantwoorden  / 
 2. Marijn van der Sluis

  Beste Raymond Mens,

  Mag ik vragen waar je dit vandaan hebt? Ik las dit bericht vandaag ook in de krant(?) de Spits en ik vroeg me af waar het nieuws vandaan kwam. Op internet heb ik het zo snel nog niet gevonden.

  Bij voorbaat dank,

  Marijn van der Sluis

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.