Is het einde van Detroit nabij?

De autofabrikanten General Motors, Ford en Chrysler hebben niet lang meer te gaan. Vannacht strandde een kapitaalinjectie van 15 miljard dollar in de Amerikaanse Senaat. Hiermee lijkten de drie bedrijven, als het Witte Huis niet zelfstandig actie onderneemt, de deuren binnen enkele weken te moeten sluiten.

De stad Detroit, het hart van de Amerikaanse autoindustrie, lijkt verloren. Het centrum lijkt nu al op een spookstad, en dat wordt dus alleen nog maar erger.

Met het mogelijke faillissement van de drie bedrijven kunnen zo’n 2,5 miljoen mensen hun baan verliezen. Met name in Detroit en omliggende steden in de staat Michigan zal de klap keihard aankomen.

En dan hebben we het nog niet eens over de werknemers die via andere bedrijven afhankelijk zijn van de autoindustrie. Niet alleen mensen die in lokale winkels in Detroit werken, maar ook autohandelaren door heel de VS zullen deze klap voelen.

De kans bestaat nog dat het Witte Huis, dat positief tegenover de “bailout” staat, op eigen houtje zo’n 15 miljard dollar overmaakt. Maar deze kans is niet zo heel groot gezien het Congres dan gepasseerd moet worden.

Het nieuwe Democratische Congres, dat eind januari 2009 zijn intrede zal doen, kan mogelijk wel besluiten om een reddingsplan door te voeren. Detroit is immers een Democratisch bolwerk. Maar eind januari kan al te laat zijn voor Amerika’s autogiganten. Dit kan het einde van een instituut betekenen.

Lees ook:De CEO’s willen geld, maar waarvoor?
Lees ook:“Nieuwe tijd voor autoindustrie”
Lees ook:Hervormingen voor zorg gaan cruciale fase in
Lees ook:Duizenden inwoners van Detroit afgesloten van stromend water
Lees ook:‘Huizencrisis nog lang niet voorbij’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.