Krijgt Californië opnieuw een Republikeinse gouverneur?

In 2010 loopt het gouverneurschap van Arnold Schwarzenegger tot een einde. De race om zijn opvolging begint langzaam vorm te krijgen. De belangrijkste kandidaat tot nu toe: Meg Whitman, de voormalige CEO van eBay.

Whitman leidde ‘de Amerikaanse marktplaats.nl’ tot en met 2002. Daarna is ze vooral actief geworden binnen de Republikeinse partij. Vorig jaar werd ze zelfs even genoemd als mogelijke running mate van John McCain. Maar dat werd uiteraard Sarah Palin.

Whitman wil in 2010 de eerste vrouwelijke gouverneur van Californië worden. Schwarzenegger, die dan twee termijnen van vier jaar gediend heeft, mag zich dan niet nogmaals herkiesbaar stellen.

Er zijn twee grote vragen. De eerste luidt: kan een Republikein in 2010 gouverneur van Californië worden? Californië is één van de meeste liberale (lees: linkse) staten van de VS. Republikeinen maken er meestal geen schijn van kans. Maar als het om gouverneurs gaat lijken de inwoners van Amerika’s grootste staat een uitzondering te maken; zo begon president Ronald Reagan zijn politieke cariere als gouverneur van deze staat, hetzelfde geldt voor governator Schwarzenegger.

Maar of de inwoners van Californië deze uitzondering ook nog maken nadat gouverneur Schwarzenegger hun staat met een enorm begrotingstekort achterlaat, is nog maar de vraag. Daarbij kampt de Republikeinse partij nog steeds met een gigantsich imagoprobleem.

Het tweede punt: kan Whitman iets doen aan haar – ietwat – saaie uitstraling? Reagan en Schwarzenegger wisten gouverneur te worden door de kiezer te begeesteren. Hier mag Whitman nog wat op oefenen, getuigt ook dit fragment uit een rally van de Republikeinse:

Lees ook:Vrouwelijke gouverneur voor Californië?
Lees ook:Campagne van Whitman in grote problemen
Lees ook:Kom op ‘Governator’, tekenen die wet!
Lees ook:Herinneringen aan president Reagan
Lees ook:Kritiek op Schwarzenegger na scheldpartij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.