Senator Lieberman is de gebeten hond

De hervormingsplannen voor de gezondheidszorg zitten muurvast in de Senaat. De reden: de onafhankelijke senator Joe Lieberman. Democratische senatoren zijn woedend op hun collega, en dat laten ze merken ook.

Lieberman, senator uit de staat Connecticut, was tot voor kort nog zelf Democraat. Sterker nog: in 2000 was hij zelfs de vice-presidentskandidaat van Al Gore. Het duo verloor echter van George Bush en Dick Cheney.

Maar toen hij in 2006 de Democratische voorverkiezingen verloor omdat hij voor de oorlog in Irak had gestemd, iets da goed viel bij veel Democraten, richtte Lieberman zijn eigen partij op: Lieberman for Connecticut. Hij won de senaatsverkiezingen en is nu dus onafhankelijk. Vorig jaar steunde hij de Republikeinse senator John McCain voor het presidentschap.

En nu ligt Lieberman de Democratische partij opnieuw dwars: hij overweegt tegen de hervormingen voor de zorg te stemmen. Dit zorgt ervoor dat een progressieve maatregel als de publieke verzekeringsoptie voor de armste Amerikanen inmiddels gesneuveld is.

De Democraten zijn not amused. Senator Al Franken, die gisteren een debat in de Senaat leidde, verbood Lieberman zelfs zijn verhaal af te maken omdat hij een paar minuten over de tijd ging. McCain reageerde geïrriteerd:

Om het wetsvoorstel door de Senaat te krijgen hebben de Democraten 60 van de 100 senatoren nodig. Zelf heeft de partij er 58, de Republikeinen bezitten er 40. Daarnaast zijn er twee onafhankelijke senatoren, waaronder dus Lieberman.

———

Nieuw: Amerika.blog.nl op Twitter! Krijg dagelijks de belangrijkste berichten van deze blog via je Twitter-account. Ga naar twitter.com/raymondmens en meld je aan.

Lees ook:Wie zei wat op zondag; 8 november
Lees ook:Hervormingen gezondheidszorg lopen eerste deuk op
Lees ook:Senatoren blokkeren publieke verzekeringsoptie
Lees ook:“Een belangrijke stap voorwaarts”
Lees ook:Democraten dichtbij akkoord over gezondheidszorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.