Strijd voor homohuwelijk gaat historische fase in

Een koppel uit Californië staat morgen voor het Hooggerechtshof van deze staat om het verbod op het homohuwelijk, dat daar sinds 2008 van kracht is, terug te draaien. Volgens het stel gaat het tegen de grondwet in. De kans is groot dat hun verzoek uiteindelijk eindigt bij het federale Hooggerechtshof in Washington.

Mocht dit gebeuren, dan zal die uitspraak historisch zijn. Want pas dan zal er na jaren van tegenstrijdige uitspraken en referenda uitsluitsel komen over de rechten van homo’s in de VS.

De vraag die centraal staat is: mogen staten, zoals Californië en Maine onlangs middels referenda besloten, het homohuwelijk verbieden? Het lesbische koppel zegt, samen met veel medestanders, dat dit tegen het gelijkheidsbeginsel van de Amerikaanse grondwet ingaat.

Morgen begint hun rechtszaak in Californië. Verwacht wordt dat deze zo’n drie weken zal duren. Ongeacht de uitspraak wordt tevens verwacht dat één van beide partijen in hoger beroep zal gaan, waardoor de weg naar het Hooggerechtshof in Washington vrij is.

Meer nieuws omtrent deze rechtszaak lees je op op amerika.blog.nl zodra dit naar buiten komt. Blijf deze blog de komende dagen en weken dus in de gaten houden.

Lees ook:Strijd om homohuwelijk nog lang niet ten einde
Lees ook:Eerste ronde omtrent homohuwelijk afgerond
Lees ook:Zware klap voor homo-emancipatie in Maine
Lees ook:New York laat homohuwelijk aan zich voorbij gaan
Lees ook:Jury kent Apple miljard toe in zaak tegen Samsung

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.