“Grote impact, maar het kan veel erger”

Amerikaanse media raken – net als hun Europese collega’s – niet uitgepraat over de chaos die is ontstaan na de uitbarsting van de IJslandse vulkaan. Experts geven hun Best Case en Worst Case scenario’s.

In de VS heeft men ook veel ervaringen met vulkanen. Zo telt het land Mount Saint Hellen in Washington, een enorme vulkaan in Yellowstone National Park en meerdere vulkanen in Alaska.

Volgens meteorologen is het meest positieve scenario voor het Europese continent dat de vulkaan langzaam maar zeker minder actief wordt. Tevens kan een verandering van de windrichting ervoor zorgen dat, terwijl de vulkaan actief blijft, het Europese luchtruim weer open kan.

Het meest negatieve scenario is desastreus; de vulkaan zou actiever worden en zijn slapende – veel grotere – broer wakker maken. Een uitbarsting van deze vulkaan zou in grote delen van Europa grote gevolgen hebben. Zo zal het as ook in Nederland kunnen neerdalen, en de Europese landbouw enorme schade oplopen.

In de VS zijn inmiddels honderden vluchten naar Europa geschrapt, waardoor zowel reizigers als het bedrijfsleven in flinke problemen zijn gekomen. Amerikaanse luchthavens herbergen inmiddels duizenden Europese toeristen.

Lees ook:Onzekerheid over IJslandse vulkaan gesprek van de dag
Lees ook:‘Terreurwaarschuwing schaadt economie EU’
Lees ook:‘Platform blijft nog minstens één week olie lekken’
Lees ook:Column: In de spiegel kijken
Lees ook:Begrotingstekort VS “valt nog mee”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.