“Presidentskandidaten moeten geboortebewijs tonen”

Republikeinse politici in de staat Arizona willen dat presidentskandidaten hun officiële geboortebewijs moeten tonen voordat ze aan een campagne beginnen; alleen dan mogen ze op het stembiljet. De maatregel is een reactie op twijfels rondom de geboorteplaatsen van president Obama en senator McCain.

In 2008 streden de – toen nog – twee senatoren om een plek in het Witte Huis.

Vandaag de dag twijfelen veel conservatieve Amerikanen nog steeds over de geboorteplaats van president Obama; was dit niet in Kenia? Zo ja: dan mag hij helemaal geen president zijn.

Maar ook de Republikein John McCain, die de verkiezingen in 2008 zoals iedereen weet verloor, zorgde tijdens de campagne voor commotie. De senator zou op een legerbasis in Vietnam geboren zijn; hierdoor zou ook hij geen recht hebben op het presidentschap.

Want alleen Amerikanen die in de VS geboren zijn mogen president worden. Zo mag Arnold Schwarzenegger, nu nog gouverneur van Californië, zich niet kandidaat stellen omdat hij uit Oostenrijk komt.

Democratische politici uit Arizona – en ver daarbuiten – noemen de maatregel “belachelijk”.  Maar de Republikeinen blijven volhouden. Volgens hen zorgt deze wet ervoor dat alle twijfels omtrent de geboorteplaatsen van kandidaten voorgoed de prullenbak in kunnen.

Hoewel het wetsvoorstel flink wat steun krijgt lijkt het onwaarschijnlijk dat een meerderheid het initiatief in Arizona zal steunen.

Lees ook:Waar is president Obama geboren?
Lees ook:‘McCain mag helemaal geen president worden’
Lees ook:Obama pakt McCain aan op “negatieve campagne”
Lees ook:McCain krijgt een realiteitscheck
Lees ook:Bevolking van Arizona staat achter immigratiewet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.