Amerika vakantieland? Niet voor de Amerikanen…

Voor mij – en ongetwijfeld veel lezers van amerika.blog.nl – is Amerika hét vakantieland bij uitstek. Maar de Amerikanen kunnen zelf het minst van hun land genieten; ze hebben immers veel minder vakantiedagen dan wij.

Sterker nog: Amerikaanse werkgevers zijn niet verplicht vakantiedagen te geven. Een kwart van de beroepsbevolking heeft dan ook geen vakantiedagen.

En van de Amerikanen die dat wel hebben blijft het aantal dagen beperkt. Gemiddeld hebben Amerikaanse werknemers negen vakantiedagen. Slechts 10% zegt het deze zomer erg bont te maken door twee weken vrij te nemen.

Gemiddeld negen vakantiedagen dus. Dit staat niet in vergelijking tot veel Europese landen. Zo heeft Engeland er 20, Duitsland 22 en Frankrijk zelfs 30. Maar ja, die Fransen zijn uiteraard weer het andere uiterste.

Het is dus niet zo gek dat veel Amerikanen in een recordtempo het Europese continent proberen bezoeken en zodoende Amsterdam in één dag proberen te zien. Dat zijn geen cultuurbarbaren, dat zijn cultuurfanaten die de moeite nemen iets van de wereld te zien. Dat dit dan in negen dagen moet nemen ze voor lief.

Lees ook:Begrotingstekort VS “valt nog mee”
Lees ook:Gaat de president teveel op vakantie?
Lees ook:Onzekerheid over IJslandse vulkaan gesprek van de dag
Lees ook:Orkaanseizoen was inderdaad extreem
Lees ook:Democratische strijd verplaatst zich richting Guam

5 reacties op “Amerika vakantieland? Niet voor de Amerikanen…

 1. laurens

  Raymond, In the news fully packed with economic and political war you come up with US Holiday?! Where is your common sense? Specially today with Israel attacking civilians on a civil aid transport in the international waters before Gaza? It’s a time of terror and warfare. Not from civilians as the media and politicians want to push it forward into the public opinion. But from state and government and the rich elite behind the scenery. For this moment I want to set focus on today’s tragedy on the sea before Gaza and pay respect to the ones who died for their good cause. It was military against civil people. Something to remember for the not so distant future also in the United States itselves.

  Terror and warfare of the United States and Israel. This humanitarian action was a case to see how Israel would behave. They behaved as could be predicted. Israel is a country in deep trouble where it acts like this. Israel could have chosen also a very different approach. Killing in this situation is also a statement. And that statement should worry and wake up the entire world.

  It is just godforsaken. And nations who are acting like this put themselves in a godforsaken state. It is hopeless and nations like this are making themselves hopeless. So be it. Never call me anti jew. The conduct of Israel by the way backed by the US and Europe is just not right. It is just very much not right.

  It’s all about money and about the power of money. We sacrifice and ignore universal values. And for that we are loosing our self respect and dignity. Happy holiday in the United States of America. I am not in that holiday state of mind to be honest. All the best to everyone.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jelle

  Er is altijd politieke en economische onrust ;)

    /   Beantwoorden  / 
 3. laurens

  I did not mention the normal way public discourse. I do condemn economical and political warfare that is going on and for everyone to see. This civil convoy was long before openly announced and very public. It’s also a military violation in international waters. This is not business as usual. Advice: Stop sleeping, look, listen, use your own common sense. What does a person need to get out of his habitation narcotics?

  Again: We sacrifice and ignore universal values. And for that we are loosing our self respect and dignity.

  If you want to sleep on. Happy holiday. Advice: Go for the US or Israel. Their systems like you in that state of mind. I sound a bit harsh. But there is reality going on that no longer can be denied. When basic and universal values are at stake on such a scale as being exposed nowadays, we’re in trouble. All the very best to everyone again.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Hotel Rotterdam

  Misschien moeten de Amerikanen een keertje een nachtje in Rotterdam verblijven ipv Amsterdam!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Tjip

  Come on Laurens, there are plenty of sites to enter into the discussion about that cruel act.
  No point in sneering at a totally a-political-blog writer.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.