‘VS laten Mubarak vallen’

Volgens bronnen rondom het Witte Huis is het slechts een kwestie van tijd voordat de VS de Egyptische president Mubarak laten vallen. De vraag is alleen: wie steunen de VS dan wél?

Diplomaten zouden momenteel bezig zijn uit te zoeken welke nieuwe ‘leider’ de VS vervolgens zouden moeten omarmen. De situatie op zijn beloop laten lijkt geen optie, gezien de uitkomst dan weleens zeer negatief kan uitpakken.

De VS vrezen een machtsgreep van extremistische islamitische bewegingen. Tot noch toe was president Mubarak, hoewel zeker niet perfect, een stabiele partner voor de Amerikanen in het Midden-Oosten.

Volgens Amerikaanse journalisten zou president Obama neigen naar Muhammed ElBaradei; die ook door de belangrijkste oppositiepartijen in Egypte gesteund wordt. Dit zou een ommekeer in het beleid van de VS zijn gezien ElBaredei, doordat hij als voorzitter van het Internationaal Atoomenergie Agentschap felle kritiek uitte op president Bush’ inval in Irak, destijds op de zwarte lijst van het Witte Huis terecht kwam.

Lees ook:“Machtswisseling in Egypte”
Lees ook:“Mubarak moet mensenrechten accepteren”
Lees ook:President Obama over de situatie in Egypte
Lees ook:Witte Huis: Mubarak gewoon in Egypte
Lees ook:‘Relatie VS met Midden-Oosten verslechterd’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.