Senaatskandidaat: “Verkrachte vrouwen worden niet zwanger”

De Republikeinse Senaatskandidaat Todd Akin

Miljoenen dollars hebben de Republikeinse partij en allerlei gelieerde belangengroepen de afgelopen maanden ingezameld om in november een paar Senaatszetels te winnen, en zo eindelijk de meerderheid te krijgen in het congres in Washington. Een van de cruciale zetels daarvoor is die van de staat Missouri, waar de Democratische Senator wordt gezien als de meest kwetsbare Democraat in de Senaat. De Republikeinse genomineerde, afgevaardigde Todd Akin, lijkt het echter te presteren om zijn uitstekende kansen drie maanden voor de verkiezingen al om zeep te helpen.

Missouri is in de afgelopen jaren sterk Republikeins geworden en de kansen van de zittende Democratische Senator, Claire McCaskill, op herverkiezing werden dan ook op nihil geschat. Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen zond McCaskill overigens voor miljoenen dollars spotjes uit om Akin aan te prijzen bij de kiezer, om zo tegen de zwakst mogelijke kandidaat in de uiteindelijke verkiezingen te kunnen aantreden. Een tactiek die nu zijn vruchten lijkt af te werpen en die de Democraten al eerder veel succes heeft gebracht.

Akin zag zijn schier onoverbrugbare voorsprong in de afgelopen weken al verdampen door onnozele uitspraken over studentenleningen (die zijn “een vorm van socialisme”), kieswetten (“nutteloos”) en schoollunches (“die moeten onmiddellijk stoppen”) . In een zondag uitgezonde interview wist hij het echter nog bonter te maken door zijn visie op verkrachtingen uit de doeken te doen. Hij meldde aan de verbijsterde interviewer dat het niet nodig is om een uitzondering op het abortusverbod te maken in het geval van verkrachting, omdat vrouwen een mechanisme hebben dat voorkomt dat ze in dat geval zwanger worden.

Woede en ergernis bij zowel Democraten als Republikeinen waren het gevolg, en Akin was genoodzaakt een verklaring uit te brengen waarin stond dat hij zich versproken had. De Romney-campagne liet weten dat Romney een voorstander is van abortus bij verkrachting.

De problemen van Akin zullen de Republikeinen doen terugdenken aan de tussenverkiezingen van 2010, toen ze ook al een aantal Senaatszetels voor het grijpen hadden, maar toch geen meerderheid behaalden doordat bijzonder impopulaire Democratische senatoren (waaronder de leider van de Democraten in de Senaat) zich geconfronteerd zagen met volstrekt bizarre tegenstanders, waar zelfs veel hardcore Republikeinen niet op durfden te stemmen, zodat de Democraten ternauwernood herkozen werden.

Zie hieronder voor het bewuste fragment:

Lees ook:Republikeinen krijgen eigen kandidaat voor Senaat niet weg
Lees ook:Zijn de hervormingen voor de zorg dood?
Lees ook:Hervormingen gezondheidszorg lopen eerste deuk op
Lees ook:Republikeinen komen geld tekort
Lees ook:Strijd om Senaat gaat laatste fase in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.