Republikeinen krijgen eigen kandidaat voor Senaat niet weg

Oproepen van bijkans alle prominente Republikeinen om af te treden ten spijt, Todd Akin zal in november vrijwel zeker de Republikeinse kandidaat voor een Senaatszetel van de staat Missouri zijn. De deadline om Akin te vervangen door een minder controversiële figuur liep vannacht af, eerder had de kandidaat al aangegeven er niet over te piekeren om op te stappen.

De weigering van Akin om zich terug te trekken lijkt een flinke klap in het gezicht van de Republikeinse partij, die de zetel van Missouri al vast bij haar eigen fractie-totaal had opgeteld na maanden van peilingen waarin de impopulaire zittende Senator, Democrate Claire McCaskill, hopeloos achter lag. Nadat Akin zichzelf op zondagmiddag volslagen belachelijk had gemaakt door zijn theorie dat verkrachte vrouwen een mechanisme hebben om niet zwanger te worden, tijdens een tv-interview te spuien (zie: Senaatskandidaat: “Verkrachte vrouwen worden niet zwanger”), ontstond echter meteen het besef dat de zijn positie niet langer houdbaar was.

De Republikeinse partij meldde direct dat ze de financiële bijdragen aan Akin’s campagne terugtrokken en ook een aantal Super PAC’s gaven aan dat ze hun miljoenen in geen geval zouden gaan gebruiken om Akin te steunen. Presidentskandidaat Mitt Romney haalde fel uit naar zijn partijgenoot, door diens uitspraken “onvergefelijk en fout” te noemen.

De woede bij het Republikeinse establishment wordt niet alleen veroorzaakt doordat een mogelijke Republikeinse meerderheid in de Senaat nu gevaar loopt. Ze zijn ook als de dood dat deze uitspraken de Democraten een stok geven om mee te slaan en hun tegenstanders weg te zetten als wereldvreemde geloofsfanatici. Als die tactiek succesvol blijkt en vooral de vrouwelijke stemmers zich en masse van de Republikeinen gaan afkeren, zou dat buitengewoon schadelijk zijn voor Mitt Romney en een aantal Republikeinse kandidaten die in de peilingen slechts een kleine voorsprong op hun tegenstander hebben.

Akin probeerde de afgelopen dagen al wel van alles om de schade te beperken, zo zond hij spotjes uit om zijn excuses aan te bieden, meldde hij dat zijn uitspraken weliswaar verkeerd waren, maar dat hij in zijn hart het juiste standpunt had en slingerde hij de theorie dat zijn woorden in de verkeerde volgorde uit zijn mond waren gekomen de wereld in, allemaal zonder dat het veel effect had.

Overigens is er nog een mogelijkheid voor Akin om op te stappen, hij moet dan voor 25 september via een gecompliceerde procedure de rechter verzoeken hem van het stembiljet te schrappen.

Lees ook:Senaatskandidaat: “Verkrachte vrouwen worden niet zwanger”
Lees ook:Donald Trump, daar is ie weer
Lees ook:O’Donnell: ik ben geen heks
Lees ook:Ook Michelle mengt zich in de strijd
Lees ook:‘Republikeinse partij populairder dan ooit’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.