Armstrong verkiest verlies van tourzeges en levenslange schorsing boven gevecht met dopingagentschap

Lance Armstrong in 2005 met toenmalig president George W. Bush (bron: The White House)

Met zeven opeenvolgende tourzeges, een wereldtitel en een Olympische medaille op zak is Lance Armstrong een van de succesvolste sporters aller tijden. Hoewel hij in zijn leven honderden keren op doping werd getest en nooit positief werd bevonden, zou hij altijd achtervolgd worden door beschuldigingen van vals spel. Vanochtend maakte Armstrong bekend dat hij zich niet langer tegen de beschuldigingen gaat verweren.

Zijn Nemesis, hoofd van het Amerikaanse anti-dopingbureau Travis Tygart, kondigde direct aan dat het staken van de strijd door Armstrong betekent dat hij levenslang geschorst zal worden, alsook dat al zijn overwinningen vanaf 1998 (waaronder dus de 7 rondes van Frankrijk) ongeldig worden verklaard. Ook zal hij niet meer mogen uitkomen in triatlons, de sport die hij met veel succes beoefende na het beëindigen van zijn wielercarrière.

Het levensverhaal van Armstrong spreekt in de hele wereld tot de verbeelding. Opgegroeid op de vlaktes van Texas en als talentvolle wielrenner naar Europa vertrokken, waar hij een aantal wedstrijden won en wereldkampioen werd. In 1996, toen Armstrong 25 was, werd teelbalkanker bij hem geconstateerd. Zijn toenmalige ploeg ontsloeg hem op staande voet en hij zweefde meerdere malen boven het randje van de dood. Hij werd echter beter en ging in 1998 weer fietsen. Armstrong besloot zich vanaf toen alleen nog maar te richten op de ronde van Frankrijk, de grootste wedstrijd van het jaar. Zijn aanpak veranderde het wielrennen en bracht Armstrong vanaf 1999 zeven opeenvolgende tourzeges, vaak met vele minuten verschil.

Om ook voor anderen de strijd tegen kanker mogelijk te maken richtte hij samen met sportmerk Nike de stichting “Livestrong” op, die inmiddels bijna 500 miljoen dollar ophaalde voor kankerbestrijding, onder andere met de verkoop van de beroemde gele polsbandjes.

Waar bijna iedere rijder die tijdens de Armstrong-jaren tweede of derde werd inmiddels dopinggebruik heeft toegegeven of langdurig is geschorst, heeft Armstrong altijd ontkend. Een paar maanden geleden werd echter bekend dat het Amerikaanse dopingbureau, dat al jaren voldoende bewijs tegen Armstrong probeert te vergaren, een deal heeft gesloten met een aantal voormalige ploeggenoten van Armstrong. Hun getuigenis tegenover strafvermindering.
Dit zal Armstrong in een positie hebben gebracht waar hij zich niet meer uit dacht te kunnen vechten, reden voor hem om de strijd te staken en zich met de woorden “genoeg is genoeg” te gaan richten op zijn gezin.

Lees ook:Nieuw onderzoek naar Armstrong
Lees ook:McCain werkt alvast richting November
Lees ook:Neil Armstrong, de eerste man op de maan, overleden
Lees ook:Armstrong hoopt op meer kankeronderzoek na verkiezingen
Lees ook:Was Bill Clinton nou voor, of tegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.