Jury kent Apple miljard toe in zaak tegen Samsung

De Samsung Galaxy S2 (L) en de Apple iPhone 3G (bron: Florian Wicher en Matthieu Riegler)

Een grote overwinning voor technologie-concern Apple vannacht in de rechtszaak die het bedrijf de afgelopen maanden in Californië voerde tegen concurrent Samsung. Zes van de zeven eisen van Apple werden toegewezen, terwijl de tegeneisen van Samsung allemaal werden afgewezen.

Apple begon de rechtszaak omdat zij vond dat Samsung met haar smartphones de iPhone kopieerde en daarmee inbreuk maakte op een aantal patenten van Apple. De jury was die mening dus ook toegedaan en Samsung moet Apple een schadevergoeding van 1.05 miljard dollar betalen, overigens was 2.5 miljard dollar geëist. Experts hadden niet verwacht dat de jury tot een dergelijk helder oordeel konden komen, maar na drie dagen overleg kwamen ze er dus degelijk wel uit.

Het is de hoogste vergoeding ooit in een patent-zaak, en gezien de grote belangen is het vrijwel zeker dat Samsung in hoger beroep gaat. Samsung en Apple controleren samen meer dan de helft van de wereldwijde smartphone-markt.

Verwacht wordt dat wanneer de uitspraak ook in hoger beroep gunstig voor Apple uitpakt, dit de weg open legt voor een serie rechtszaken over de hele wereld of een mega-schikking. Apple heeft eerder al aangekondigd dat het de Samsung telefoons wil laten verbieden in geval van een positieve uitspraak.

Lees ook:Strijd voor homohuwelijk gaat historische fase in
Lees ook:Blagojevich ontsnapt de dans; voorlopig
Lees ook:‘iPhone 4 verschijnt nog dit jaar’
Lees ook:“Willen alle zwarte klanten de winkel verlaten?”
Lees ook:Steeds sterkere aanwijzingen iPhone 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.