Republikeinse conventie: De grote Mitt Romney-show

De Republikeinse Partijconventie van 2008 tijdens de toepsraak van "Running Mate"Sarah Palin (bron: twinkletoez)

Vanavond begint hij dan echt, de Republikeinse Nationale Partijconventie van 2012, waarop de Republikeinen hun presidentskandidaat nomineren. Natuurlijk is die kandidaat al maanden bekend, waardoor de conventie voornamelijk als gelikte pr-show en applausmachine functioneert. Zoals altijd is de partij die niet de President levert als eerste aan de beurt, volgende week is de Democratische conventie in Charlotte, North Carolina.

Oorspronkelijk was de vierjaarlijkse Partijconventie een buitengewoon spannend evenement, omdat de partij-kandidaat er daadwerkelijk genomineerd werd. Dit leidde regelmatig tot vele stemrondes en af en toe zelfs tot het nomineren van een volstrekt onbekende en incapabele kandidaat die boven kwam drijven omdat rivaliserende groepen niet op elkaars kandidaat wilde stemmen. In 1968 veranderde dat systeem, nadat Vice President Hubert Humphrey, impopulair vanwege zijn steun van de Vietnam-oorlog, met gemak werd genomineerd zonder ook maar aan één voorverkiezing te hebben deelgenomen. Dit had tot gevolg dat de stad Chicago, waar de conventie werd gehouden, dagenlang het toneel was van grootscheepse veldslagen tussen demonstranten en de politie.

Vanaf 1972 werden verplichte voorrondes ingesteld, waardoor een kandidaat in principe al ruim voor de conventie voldoende kiesmannen heeft verzameld om genomineerd te worden en de functie van kiesman voornamelijk een ceremoniële is geworden. De rest van de Conventie wordt gevuld met debat, toespraken van bekende partijleden (voornamelijk huidige of vroegere Gouverneurs, Senatoren, Presidenten en celebrities) en het zoveel mogelijk toejuichen van de kandidaat in het algemeen.

De Republikeinse Partijconventie van 2012 wordt gehouden in Tampa, Florida en is enigszins in de war geschopt door “Isaac”, een orkaan. Deze zorgde er al voor dat het programma voor de maandag nagenoeg helemaal werd geschrapt vanwege de harde wind en vele regen die werd verwacht. Het is mogelijk dat “Isaac” vannacht of morgen aan land komt in New Orleans en daar zowel grote schade veroorzaakt als alle publiciteit van de Partijconventie inpikt. Ook zijn de Republikeinen als de dood dat de orkaan kiezers herinnert aan de chaotische wijze waarop de vorige Republikeinse president, George W. Bush, met de orkaan Katrina omging in 2005.

Waar de grote Amerikaanse “networks” vroeger de gehele partijconventie live uitzonden, wordt tegenwoordig door het gebrek aan spanning nog slechts met frisse tegenzin ongeveer een uur zendtijd per dag geboden. Dit is echter wel tijdens primetime en dus met tientallen miljoenen kijkers een fantastisch platform voor de sprekers. Het zwaartepunt van de Partijconventie ligt dan ook op die drie avonduren. Avond één (dinsdag) is voor de “keynote” spreker, Gouverneur Chris Christie van New Jersey en de vrouw van Romney, Ann (zij wordt geacht de “family man” in echtgenoot Mitt te belichten) De tweede avond staat in het teken van “running mate” Paul Ryan en op donderdagavond is het aan Mitt Romney, om de belangrijkste toespraak uit zijn carrière te gaan houden en Amerika in staat te stellen hem beter te leren kennen.

Lees ook:Republikeinse conventie mogelijk uitgesteld voor ‘Gustav’
Lees ook:Romney wint Texas en nominatie
Lees ook:Republikeinen halen keihard uit naar Obama
Lees ook:De Republikeinse Conventie; het complete schema
Lees ook:Democraten schrijven geschiedenis; Obama is gekozen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.