Top 5 van leukste debatmomenten aller tijden

Woensdagnacht is het eindelijk zo ver, het eerste rechtstreekse debat tussen de Amerikaanse President Barack Obama en zijn tegenstrever Mitt Romney. Het debat, uitgezonden vanuit de Universiteit van Denver in Denver, Colorado, zal ongetwijfeld door vele miljoenen Amerikanen worden bekeken. Zowel Obama als Romney is al weken lang druk doende om tussen het campagne voeren door hun debattechniek aan te scherpen. Ze doen de voorbereidingen met een groot team, waarbij Obama in het Romney-kamp wordt gespeeld door Senator Rob Portman van Ohio en de Obama-campagne Senator (en zelf Presidentskandidaat in 2004) John Kerry inzet om Mitt Romney te vertolken.

Presidentsdebatten zijn in de Verenigde Staten een buitengewoon belangrijk onderdeel van de laatste campagneweken. Deskundigen zijn ook nu van mening dat Romney om in november te winnen zijn laatste strohalm moet pakken door als overwinnaar uit de drie debatten te komen.

Sinds het eerste tv-debat werd gehouden in 1960 tussen Senator John F. Kennedy en Vice-president Richard Nixon leverden ze een aantal memorabele momenten op, hieronder een top 5:

5: De zuchtende Al Gore.

Tijdens de presidentsverkiezingen van 2000 vond Vice President Al Gore zichzelf overduidelijk op alle punten capabeler dan de Republikeinse gouverneur van Texas, George W. Bush. Tijdens het debat uitte hij dat gevoel op gezette tijden door luid te zuchten en te steunen als Bush weer eens zijn punt probeerde te maken. Toen hij ook nog eens de koning van de apenrots probeerde te spelen door, toen Bush aan het woord was, vlak naast hem te gaan staan was het voor de Amerikanen wel duidelijk, Gore mocht dan misschien capabeler zijn, hij was vooral een vervelende vent. George W. Bush won zoals bekend het Presidentschap.

4: Bush kijkt op horloge

Regel 1 tijdens een presidentsdebat, wanneer een kiezer een vraag stelt, hoe onnozel ook en hoe vaak je hem ook al hebt beantwoord: kijk geïnteresseerd en geef netjes antwoord. De toenmalige president George H.W. Bush slaagt er in 1992 niet in om deze regel na te leven. Resultaat, de kiezers voelden zich geschoffeerd en President Bush zat enkele weken later zonder werk. De jonge gouverneur van Arkansas, Bill Clinton, weet de kiezer wel serieus te nemen en zal hierna 8 jaar het Witte Huis bewonen.

3. Rick Perry roept Oops

De nieuwste aanwinst in de top vijf. Gouverneur van Texas Rick Perry dacht halverwege 2011 dat hij de Republikeinse nominatie wel even op kon komen halen, maar tijdens een debat ging het hopeloos mis toen Perry de drie ministeries probeerde op te sommen die hij wilde sluiten als hij aan de macht kwam. Allereerst is het een klassieke debatfout om een getal te noemen bij het aantal punten dat je wilt maken, het risico is te groot dat je er niet uitkomt. Ten tweede mag je van een presidentskandidaat verwachten dat hij drie grote ministeries kan onthouden, al helemaal wanneer het sluiten hiervan een belangrijk punt is van zijn campagne, Perry kwam met moeite tot twee; fout. De derde misser was dat Perry er maar op door bleef gaan door het rijtje nog een keer langs te lopen (nu kwam hij maar tot één en met hulp van tegenstrever Ron Paul wederom tot twee), nooit wrijven in een vlek noemen debatdeskundigen dat. De vierde fout was dat Perry zich niet herpakte, enige tijd onnozel in de camera staarde en daarna hard “Oops” zei, dodelijk. De afloop is bekend, er werd daarna weinig meer van hem vernomen.

2: Quayle’s gevaarlijke vergelijking met JFK

Het enige fragment in de top 5 uit een debat tussen de kandidaten voor het Vice Presidentschap. Tijdens de verkiezingen van 1988 debatteerden de Senatoren Dan Quayle (Running mate van George H.W. Bush) en Lloyd Bentsen (die diezelfde rol vervulde voor Michael Dukakis) met elkaar. Toen Quayle de hem toegewezen spreektijd benutte om zichzelf met John F. Kennedy te vergelijken, sloeg Bentsen hem hier hard mee om de oren. Het leukst is nog de reactie van Quayle, die sip kijkend antwoordt dat de sneer van Bentsen heus niet nodig was. Het fragment toont overigens meteen het relatieve belang aan van de kandidaten voor het vice-presidentschap. Hoewel heel Amerika de vergelijking van Quayle tussen zichzelf en Kennedy ook lachwekkend vond, won Bush Sr. enkele weken later glansrijk de verkiezingen van Dukakis en kon Dan Quayle vier jaar lang uiterst onsuccesvol als Vice-President fungeren.

1: Reagan zal Mondale zijn jeugdigheid niet verwijten.

Veel van de leukste momenten tijdens een Presidentsdebat zijn zonder twijfel afkomstig van Ronald Reagan, die voordat hij tweevoudig President werd zijn geld onder meer verdiende als acteur en professioneel spreker namens General Electric. Deze ervaring nam hij mee naar de debatpodia, wat een grote stroom aan prachtige one-liners opleverde. Enkele weken geleden luisterde PvdA-leider Diederik Samsom de Nederlandse debatten nog op door Reagan’s “there you go again” te lenen.

Tijdens zijn herverkiezingscampagne in 1984 debatteerde Reagan met zijn Democratische tegenstrever Walter Mondale (gouverneur van Minnesota) en werd hem naar zijn leeftijd gevraagd. Die was toen 73, wat door veel Amerikanen als te hoog werd gezien voor een veeleisende functie als het Presidentschap. Reagan is hier overduidelijk op voorbereid en maakt met een grapje een minpunt tot een pluspunt, meesterlijk. De vrees bleek overigens terecht, Reagan was aan het eind van zijn tweede termijn door gevorderde Alzheimer nauwelijk meer geschikt voor de functie, maar in de campagne was het geen issue meer. Mondale won in 1984 slechts één staat, zijn eigen Minnesota.

Het eerste Presidentsdebat tussen Obama en Romney begint woensdagnacht om 3 uur Nederlandse tijd en is onder andere op CNN International te bekijken.

Lees ook:“Obama slechtste president in geschiedenis”
Lees ook:YouTube: een schat aan informatie
Lees ook:Bush senior over zijn Medal of Freedom
Lees ook:Gouverneur vergelijkt homoseksualiteit met alcoholverslaving
Lees ook:Waarderingscijfers presidenten op een rij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.