Controversieel doodvonnis in Texas uitgesteld

Na lang beraad heeft het Court of Appeals in Texas besloten om het doodvonnis van Robert Campbell uit te stellen. De beslissing komt tot grote tevredenheid van tegenstanders van de doodstraf die wijzen naar de mislukte executies die enkele weken geleden plaatsvonden in Oklahoma.

De rechter verklaarde echter dat de zaak in Oklahoma losstaat van de beslissing, en dat het enkel is uitgesteld vanwege twijfels over de mentale gesteldheid van Robert Campbell. Hij zou een dusdanig laag IQ hebben dat hij niet in aanmerking zou mogen komen voor de doodstraf.

Internationaal ontstond er veel onvrede over de mislukte executie die plaatsvond in Oklahoma. Daar ging het helemaal fout toen er bij de ter dood veroordeelde Clayton Lockett een ader scheurde waardoor hij pas na een martelgang van 45 minuten kwam te overlijden aan de gevolgen van een hartaanval. Daarop besloot de staat Oklahoma om per direct alle doodvonnissen met een halfjaar uit te stellen.

Ook president Barack Obama uitte zijn onvrede: “Wat daar gebeurd is, is erg verontrustend. De doodstraf is onder bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd, ook Lockett beging verschrikkelijke misdaden. Maar bij het uitvoeren van de doodstraf zijn er ernstige problemen.”

De problemen worden naar verluidt veroorzaakt door de nieuwe samenstelling van de zogeheten ‘cocktails’ die de ter dood veroordeelden krijgen toegediend. De injecties die vroeger werden gebruikt zijn niet meer beschikbaar waardoor men nu met nieuwe injecties werkt die uit andere samenstellingen bestaan. Omdat het echter niet getest kan worden is het risico op mislukte executies, zoals in Oklahoma, een stuk groter.

Ondertussen weigert Texas, de staat die jaarlijks de meeste doodvonnissen in Amerika uitvoert, details te geven over de injecties die gebruikt worden tijdens executies. Zij noemen het “pure speculatie” dat er sprake zou zijn van marteling en weigeren hun huidige beleid aan te passen.

Foto: Wikipedia.org

Lees ook:Staten komen dodelijk vergif tekort
Lees ook:Amerika’s meest gewilde hond…
Lees ook:Geweersalvo als doodstraf in Utah
Lees ook:“Doodstraf zou afgeschaft moeten worden”
Lees ook:CNN gooit het roer om; kijkcijfers blijven dramatisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.