Eindredacteur New York Times ontslagen

Er was veel ophef woensdagochtend toen de New York Times aankondigde dat eindredactrice Jill Abramson per direct was ontslagen. Ondertussen gonst het van de geruchten over het hoe en waarom van Abramsons plotselinge vertrek.

Volgens de meeste berichtgeving leefde Abramson continu in onmin met de uitgever van de New York Times, Arthur Sulzberger, en de voorzitter van het bestuur, Mark Thompson. Een groot deel van deze onvrede zou komen vanwege haar salaris. Abramsoms voorganger zou als man zijnde een hogere vergoeding hebben gekregen dan Abramson zelf en hier was zij naar verluidt zeer ontevreden over.

Volgens journalisten Ken Auletta en David Folkenfilk had Abramson vaak aangedrongen om het vraagstuk rond haar salaris op te lossen, tot ergernis van Sulzberger. Een anonieme collega van Abramson zei het volgende:

“Ze heeft meerdere malen de grote baas geconfronteerd over haar salaris. Hierdoor werd zij al snel gezien als opdringerig. Sulzberger vond dat de New York Times, vanwege het economische klimaat, moest bezuinigen op haar riante salarissen en pensioenen. Daarnaast was de voorganger van Abramson, Bill Keller, veel langer actief binnen de organisatie waardoor het verschil in pensioenvergoedingen groter was. Ondanks dat het verschil alsnog werd rechtgezet, waren beide partijen niet te spreken over elkaar. Vooral voor de New York Times, als bedrijf dat ooit een rechtszaak aan haar broek kreeg voor discriminerende praktijken richting vrouwen, werden er niet bepaald leuke herinneringen naar boven gehaald.”

Het vertrek van de vrouwelijke eindredactrice zou ook binnen de New York Times zelf tot scheve gezichten kunnen gaan leiden. Veel vrouwen binnen de organisatie zagen Abramson als voorbeeld en zouden ontevreden zijn over haar vertrek.

Ondertussen weigert uitgever Sulzberger commentaar te geven. Maar wat in ieder geval wel blijkt is dat de relatie tussen beide partijen al maanden slecht was en dat vele beslissingen die Abramson nam bij Sulzberger in het verkeerde keelgat schoten. Daarnaast zou ook de nieuwe strategie voor de New York Times, ingezet door bestuursvoorzitter Thompson, totaal niet op één lijn hebben gelegen met ideeën voor Abramson.

Foto: Wikimedia Commons

Lees ook:MoveOn betaald New York Times $77.000 dollar extra
Lees ook:CNN gooit het roer om; kijkcijfers blijven dramatisch
Lees ook:Clinton en Giuliani behouden leiding in nieuwe poll
Lees ook:Washington Times in grote problemen
Lees ook:Verhaal van meisje dat uit KFC werd gezet ‘is onzin’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.