Man wordt na elf jaar gevangenschap vrijgesproken

Gerechtigheid laat soms even op zich wachten, maar in het geval van Randy Mills duurde het elf jaar voordat hij werd vrijgesproken voor een misdaad die hij niet had gepleegd.

Mills werd er van beschuldigd in 1999 een twaalfjarig meisje te hebben verkracht in Marshall County, Tennessee. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar cel nadat het meisje in kwestie Mills had aangewezen als de dader ook al was het nooit bewezen dat de aanwezige sporen van hem waren. Volgens een onderzoekster was het een kans van één uit 270 dat de aanwezige sporen daadwerkelijk van Mills waren. Desalniettemin moest hij de cel in.

Weinigen geloofden echter in zijn onschuld, totdat in 2008 alsnog het bewijs boven tafel kwam dat het DNA van Mills niet aanwezig was bij het slachtoffer waarna hij na een serie van rechtszaken in 2011 werd vrijgelaten. Pas in 2013 werd Mills ook daadwerkelijk van de zogeheten sexual offender lijst afgehaald zodat hij ook weer op bezoek mag bij zijn kleinkinderen.

Ondertussen is in Amerika een tijd geleden het Innocence Project opgestart. Zij houden zich momenteel bezig met zo’n 250 zaken waarin het bewijsmateriaal op zijn minst dubieus is te noemen. In totaal staan er 1,400 dubieuze zaken geregistreerd in het systeem. Ook zou volgens onderzoek van de National Academy of Sciences zou zelfs één op de 25 ter dood veroordeelden onschuldig zijn. Hierdoor neemt de kritiek op het huidige rechtssysteem in Amerika fors toe.

Bron: The Tennessean

Lees ook:Amber Alert boekt opnieuw succes
Lees ook:Media smullen van sappige Madoff-verhalen
Lees ook:Condoleezza Rice over haar levensverhaal
Lees ook:Nieuwe “First Family” is de koffers aan het pakken
Lees ook:Woodward over Clinton als VP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.