89-jarige man uit Philadelphia verdacht van oorlogsmisdaden

Een 89-jarige man uit Philadelphia is gisteren aangehouden op verdenking van oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Johan Breyer, een gepensioneerde klusjesman, zou een bewaker in Auschwitz zijn geweest.

De Duitse autoriteiten hadden dinsdag een verzoek gedaan aan de Amerikanen om Breyer te arresteren. In de documenten die zijn overhandigd valt te lezen dat er maar liefst 158 aanklachten zijn van moord op Hongaarse, Duitse en Tsjechische gevangenen. In Auschwitz zelf zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 215,000 mensen geëxecuteerd door de nazi’s.

Breyer’s advocaat eist dat zijn cliënt vrijgelaten moet worden omdat hij dementerend is en een zwak hart heeft. Hij zou liever zien dat Breyer thuis op een mogelijke uitlevering naar Duitsland kan wachten. “Meneer Breyer is geen gevaar, hij zal niet proberen te vluchten”, aldus de advocaat.

Breyer heeft in het verleden al toegegeven dat hij werkzaam was in Auschwitz, alleen ontkent hij de aantijgingen dat hij een bewaker was bij het gedeelte waar de gaskamers stonden. Hij beweert zelf dat hij buiten het kamp op een bewakingspost zat.

Uitlevering kan echter nog lastig worden, in 2003 probeerde Amerika de Amerikaanse nationaliteit van Breyer af te pakken maar in hoger beroep werd toen bepaald dat hij mocht blijven omdat hij als minderjarige de SS in was gegaan. De Amerikaanse nationaliteit had hij via zijn moeder gekregen die zelf Amerikaans was. Door het besluit van de rechter kon hij destijds niet uitgeleverd worden. Met nieuw bewijsmateriaal hoopt justitie in Duitsland dat zij hem alsnog kunnen berechten voor oorlogsmisdaden.

Lees ook:Laatste WOI-veteraan overleden
Lees ook:McCain voert keiharde campagne; met succes
Lees ook:Witte Huis: Mubarak gewoon in Egypte
Lees ook:Hanks en Spielberg krijgen bijzondere vuurdoop
Lees ook:G8-top onderbroken voor Champignons League-finale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.