Obama wil studentenschuld aanpakken

President Obama kondigt maandag nieuwe maatregelen aan om de gigantische studentenschuld in Amerika aan te pakken.

Wat de nieuwe maatregelen inhouden is nog onduidelijk, wel zijn veel economen het erover eens dat er ingegrepen moet worden. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de zware last van de studentenleningen slecht is voor de Amerikaanse economie. Jonge mensen die hun studie met studieleningen hebben betaald kopen namelijk minder snel een huis, starten minder bedrijven en geven te weinig geld uit.

In 2010 voerde Obama al een wet in waarmee het percentage dat mensen moesten afbetalen per maand werd verlaagd naar 10% van het netto loon. In de Amerikaanse Senaat zal binnenkort al een plan worden gepresenteerd waarmee zo’n 25 miljoen leningen opnieuw bekeken gaan worden en veranderd gaan worden. De overheid verliest met deze maatregel zo’n 50 miljard dollar maar verwacht in de toekomst 72 miljard dollar te verdienen aan de positieve effecten die lastenverlaging zal hebben.

Obama reageerde daarnaast op kritiek van de Republikeinen op de nieuwe plannen en gaf aan dat Amerika geen keuze heeft: “We hebben twee keuzes: of we beschermen studenten tegen torenhoge schulden, of we beschermen miljonairs tegen hogere belastingen.”

In Amerika is het collegegeld de afgelopen dertig jaar verdriedubbeld. Hierdoor zijn de schulden van studenten nog hoger geworden en studeert een gemiddelde student af met een schuld van 30,000 dollar.

Bron: New York Times

Lees ook:Stimuleringspakket komt langzaam op gang
Lees ook:President Obama zet zijn agenda voort
Lees ook:Gates opnieuw rijkste Amerikaan
Lees ook:Californië is bankroet, en de staat is niet de enige
Lees ook:Wapendeals nemen af door recessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.