Obama haalt 32,5 miljoen dollar op

Als Hillary dacht dat ze met haar 27 miljoen dollar binnen was komt ze bedrogen uit. Haar tegenstander Barack Obama heeft in de maanden van april tot juni maar liefst 32,5 miljoen dollar opgehaald. Dit is een record voor een presidentskandidaat van Democratische huize. John Edwards eindigde op de derde plaats, hij kwam niet verder dan ‘slechts’ 9 miljoen dollar.

Barack ObamaNiet alleen het enorme bedrag van 32,5 miljoen spreekt tot de verbeelding, maar ook het lijstje donoren: 154.000 om precies te zijn. Veel kleine bijdragen van het gewone volk dus. Volgens de woordvoerder van Obama zijn er vooral veel kleine bedragen opgehaald via het internet. Alle kleine beetjes helpen zullen we maar zeggen dan.

Volgens mij kunnen de andere Democratische kandidaten hun biezen wel pakken, alles draait tenslotte om geld. Met geld koop je advertenties, en met advertenties maak je jezelf kenbaar aan de kiezer. Chris Dodd mag de zeilen dus nog wel even bijzetten, hij kwam niet verder dan 3,25 miljoen. Bill Richardson, een voormalig adviseur van president Clinton, deed het met 7 miljoen dollar boven verwachting goed. Maar laten we eerlijk zijn, Obama en Clinton vormen de absolute top.

Opvallend is ook dat de Democraten veel meer geld weten binnen te halen dan hun Republikeinse tegenstanders. De grootste spekvetter aan de andere kant van het politieke spectrum is Rudy Giuliani, de afgelopen maanden haalde hij 17 miljoen op. Mitt Romney, die iedereen verbaasde door in het eerste kwartaal van alle Republikeinen het meeste geld op te halen, deed het met 14 miljoen wat minder goed dan eerst. Romney lost dit probleem trouwens simpel op, de multimiljonair maakte gewoon een extra 9 miljoen van zijn eigen rekening over. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

Lees ook:Obama haalt 32,5 miljoen dollar op
Lees ook:Democraten halen opnieuw meeste dollars op
Lees ook:Obama haalt opnieuw meer dollars op dan McCain
Lees ook:Republikeinen ‘big spenders’
Lees ook:Obama haalt 52 miljoen op, McCain 22

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.