Categorie: "Algemeen"

Een vakantie New York, the city that never sleeps

‘New York … New York … I want to wake up, in a city that never sleeps’. Zie jij het jezelf al zingen terwijl je ’s ochtends de gordijnen opentrekt en over het prachtige New York uitkijkt? Wie wil dat nou niet? Wanneer jij binnenkort naar New York gaat, of het nou voor een lange vakantie of voor een stedentrip is, kun je wel wat tips gebruiken om de stad te verkennen en het maximale uit je bezoek te halen. New York is immers immens groot. Het is de grootste stad van Amerika en met ruim 8,5 miljoen inwoners is het er dag en nacht levendig. Hieronder lees je wat New York allemaal te bieden heeft.

Eerste Presidentiële debat: Romney 1, Obama 0

Romney maakt een punt en Obama luistert, op de rug gezien debatleider Jim Lehrer (bron: debate still)

De meeste analisten waren het erover eens dat de Republikeinse Presidentskandidaat Mitt Romney vannacht tijdens het eerste Presidentiele debat in Denver, Colorado ver boven zichzelf moest uitstijgen om de negatieve spiraal waarin zijn campagne de afgelopen weken was beland te doorbreken. En boven zichzelf uitstijgen was precies wat Romney deed.

Top 5 van leukste debatmomenten aller tijden

Woensdagnacht is het eindelijk zo ver, het eerste rechtstreekse debat tussen de Amerikaanse President Barack Obama en zijn tegenstrever Mitt Romney. Het debat, uitgezonden vanuit de Universiteit van Denver in Denver, Colorado, zal ongetwijfeld door vele miljoenen Amerikanen worden bekeken. Zowel Obama als Romney is al weken lang druk doende om tussen het campagne voeren door hun debattechniek aan te scherpen. Ze doen de voorbereidingen met een groot team, waarbij Obama in het Romney-kamp wordt gespeeld door Senator Rob Portman van Ohio en de Obama-campagne Senator (en zelf Presidentskandidaat in 2004) John Kerry inzet om Mitt Romney te vertolken.

Presidentsdebatten zijn in de Verenigde Staten een buitengewoon belangrijk onderdeel van de laatste campagneweken. Deskundigen zijn ook nu van mening dat Romney om in november te winnen zijn laatste strohalm moet pakken door als overwinnaar uit de drie debatten te komen.

Kan Romney het tij nog keren?

Mitt Romney (l) en Paul Ryan tijdens een camagnestop (bron: monkeysz_uncle)

Nog 43 dagen tot de verkiezingen en 10 dagen tot het eerste tv-debat.

Na een campagne-week “from hell”, waarin Mitt Romney fout op fout stapelde en zijn campagne het middelpunt van het nieuws was in plaats van het nieuws maakte, is het voor Romney en de zijnen even diep ademhalen, slikken en er dan weer tegenaan gaan. De peilingen laten zien dat President Barack Obama in een aantal cruciale staten een voorsprong heeft genomen, maar er zijn al wel grotere verrassingen geweest in de snelkookpan die de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de laatste weken is.

Emmy’s voor Modern Family, Homeland en Game Change

Ed Harris en Julliane Moore als McCain en Palin in de tv-film Game Change (bron: HBO)

Voor films zijn er de Oscars, voor muziek de Grammy’s en voor toneel de Tony’s. Afgelopen nacht was het alweer voor de 64e keer tijd voor de televisie-variant van deze prijzen, de Emmy’s.

Tijdens een live op tv uitgezonden ceremonie (de vier grote “networks” zenden de uitreiking om de beurt uit) in Los Angeles feliciteerde tv-makend Amerika zichzelf met wederom een productief seizoen. De uitreiking, die traditioneel aan het begin van een nieuws tv-seizoen plaats vindt, is alleen voor avondprogramma’s, de zogenaamde “Primetime Shows”. Voor de dagprogrammering bestaat er sinds de jaren 70 een afzonderlijke ceremonie, de Daytime Emmy’s genaamd.

Romney-campagne steeds dieper in de problemen

De Republikeinse Presidentskandidaat Mitt Romney (bron: Mark Taylor)

Nu de laatste 50 dagen van de presidentsverkiezingen zijn begonnen, lijkt het steeds waarschijnlijker dat de komende President van de Verenigde Staten dezelfde zal zijn als de zittende. Obama’s tegenstrever Mitt Romney stond maandenlang gelijk in de peilingen, maar heeft in de laatste dagen een behoorlijke achterstand opgelopen. En zoals dat vaak gaat bij een campagne in het nauw, er wordt fout op fout gestapeld.

Om maar te beginnen met het goede nieuws voor team-Romney, de landelijke peilingen geven nog altijd een nek-aan-nekrace aan. Gemiddeld geven ze Romney 45% van de stemmen en Obama 48%, nog binnen de foutmarge en daarom een min of meer gelijke stand. De Romney-campagne wijst ook graag op de debatten die nog moeten komen tussen de President en zijn uitdager (over 16 dagen is de eerste) en die in het verleden al vaker een race volledig op zijn kop hebben gezet.

Trailer Spielberg’s “Lincoln” uit.

De filmposter van "Lincoln" (bron: Dreamworks)

Hij wordt door veel Amerikanen gezien als de grootste staatsman uit de geschiedenis van de Verenigde Staten, de man die Amerika door de 4 jaar durende Burgeroorlog loodste en daarmee de Unie redde. Hoewel iedere Amerikaan zijn levensverhaal kent en zijn beroemdste toespraak, The Gettysburg Address, op de middelbare school van buiten moet leren, werd het leven van de 16e Amerikaanse president, Abraham Lincoln, in de moderne tijd nog nooit verfilmd. Aankomende winter komt daar verandering in.

Woedende reacties na moord Amerikaanse ambassadeur in Libië

Christopher Stevens (bron: U.S. Department of State)

Amerikaanse politici hebben woedend gereageerd op de moord gisteravond op Christopher Stevens, de Amerikaanse ambassadeur in Libië. Stevens was op verrassingsbezoek bij het Amerikaanse consulaat in de Oostelijke stad Benghazi, toen een groep gewapende mannen het consulaat bestormde. Onduidelijk is nog of Stevens in het consulaat of tijdens een vluchtpoging in zijn auto om het leven kwam. De moord is waarschijnlijk een reactie op een onlangs verschenen low budget anti-Islam film van een Amerikaanse regisseur.

Michelle, Bill & Barack: Game, set & match

Michelle Obama, Bill Clinton en Barack Obama tijdens hun conventiespeech

Waar de Republikeinse partij vorige week in Florida een degelijk georganiseerde partijconventie hield, lieten de Democraten deze week in North Carolina zien hoe het ook kan. Met goede tot fantastische toespraken van onder andere Michelle Obama, Barack Obama en Bill Clinton werd een eerste grote stap richting herverkiezing van President Obama gezet.

Clint Eastwood steelt show met bizarre speech

Het Tampa Bay Forum, de locatie van de Republikeinse Conventie 2012 (bron: Robert Neff)

De Republikeinse partijconventie zit er inmiddels op en de Democratische conventie begint dinsdag. Het eindoordeel van het drie dagen durende Republikeinse feestje in Tampa, Florida lijkt te worden: adequaat maar geen overweldigend succes.

Lof was er alom voor Ann Romney, de vrouw van de kandidaat, die in tegenstelling tot haar echtgenoot wél compassie en menselijkheid kan uitstralen, en dat in een goed gebrachte toespraak dan ook met overvloed deed. Ze ging in haar toespraak vooral in op het huwelijk tussen haar en Mitt en de rol van de vrouw in de Amerikaanse samenleving. Volop gelegenheid voor close-up shots van vrouwen in het publiek die een traantje wegpinkten dus.

Republikeinse conventie: De grote Mitt Romney-show

De Republikeinse Partijconventie van 2008 tijdens de toepsraak van "Running Mate"Sarah Palin (bron: twinkletoez)

Vanavond begint hij dan echt, de Republikeinse Nationale Partijconventie van 2012, waarop de Republikeinen hun presidentskandidaat nomineren. Natuurlijk is die kandidaat al maanden bekend, waardoor de conventie voornamelijk als gelikte pr-show en applausmachine functioneert. Zoals altijd is de partij die niet de President levert als eerste aan de beurt, volgende week is de Democratische conventie in Charlotte, North Carolina.

Oorspronkelijk was de vierjaarlijkse Partijconventie een buitengewoon spannend evenement, omdat de partij-kandidaat er daadwerkelijk genomineerd werd. Dit leidde regelmatig tot vele stemrondes en af en toe zelfs tot het nomineren van een volstrekt onbekende en incapabele kandidaat die boven kwam drijven omdat rivaliserende groepen niet op elkaars kandidaat wilde stemmen. In 1968 veranderde dat systeem, nadat Vice President Hubert Humphrey, impopulair vanwege zijn steun van de Vietnam-oorlog, met gemak werd genomineerd zonder ook maar aan één voorverkiezing te hebben deelgenomen. Dit had tot gevolg dat de stad Chicago, waar de conventie werd gehouden, dagenlang het toneel was van grootscheepse veldslagen tussen demonstranten en de politie.

Neil Armstrong, de eerste man op de maan, overleden

Neil Armstrong (bron: NASA)

Op zaterdagavond overleed een van de grootste helden uit de moderne geschiedenis, voormalig astronaut Neil Armstrong. Armstrong was op 20 juli 1969 de eerste mens die voet zette op de maan, en de woorden die hij daarbij uitsprak, “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind” zullen voor altijd in ons collectieve geheugen gegrift blijven. Hij overleed in een ziekenhuis in zijn geboortestaat Ohio aan de gevolgen van een hartoperatie en werd 82 jaar oud.

Armstrong was een gevechtspiloot in de Koreaanse oorlog en een testpiloot voor NASA, voordat hij werd geselecteerd in het tweede klasje astronauten. Nadat Armstrong als astronaut deelnam aan een paar niet erg succesvolle ruimtemissies, begon NASA het Apollo-project en door het gehanteerde roulatieschema wist Armstrong dat hij de commandant zou worden van Apollo 11. Dit werd de maanmissie.

Jury kent Apple miljard toe in zaak tegen Samsung

De Samsung Galaxy S2 (L) en de Apple iPhone 3G (bron: Florian Wicher en Matthieu Riegler)

Een grote overwinning voor technologie-concern Apple vannacht in de rechtszaak die het bedrijf de afgelopen maanden in Californië voerde tegen concurrent Samsung. Zes van de zeven eisen van Apple werden toegewezen, terwijl de tegeneisen van Samsung allemaal werden afgewezen.

Apple begon de rechtszaak omdat zij vond dat Samsung met haar smartphones de iPhone kopieerde en daarmee inbreuk maakte op een aantal patenten van Apple. De jury was die mening dus ook toegedaan en Samsung moet Apple een schadevergoeding van 1.05 miljard dollar betalen, overigens was 2.5 miljard dollar geëist. Experts hadden niet verwacht dat de jury tot een dergelijk helder oordeel konden komen, maar na drie dagen overleg kwamen ze er dus degelijk wel uit.

Armstrong verkiest verlies van tourzeges en levenslange schorsing boven gevecht met dopingagentschap

Lance Armstrong in 2005 met toenmalig president George W. Bush (bron: The White House)

Met zeven opeenvolgende tourzeges, een wereldtitel en een Olympische medaille op zak is Lance Armstrong een van de succesvolste sporters aller tijden. Hoewel hij in zijn leven honderden keren op doping werd getest en nooit positief werd bevonden, zou hij altijd achtervolgd worden door beschuldigingen van vals spel. Vanochtend maakte Armstrong bekend dat hij zich niet langer tegen de beschuldigingen gaat verweren.

Zijn Nemesis, hoofd van het Amerikaanse anti-dopingbureau Travis Tygart, kondigde direct aan dat het staken van de strijd door Armstrong betekent dat hij levenslang geschorst zal worden, alsook dat al zijn overwinningen vanaf 1998 (waaronder dus de 7 rondes van Frankrijk) ongeldig worden verklaard. Ook zal hij niet meer mogen uitkomen in triatlons, de sport die hij met veel succes beoefende na het beëindigen van zijn wielercarrière.