Obama blijft hameren op “persoonlijke” diplomatie

Barack ObamaBarack Obama blijft, ondanks felle kritiek van tegenstanders, hameren op een "persoonlijke diplomatie" met landen zoals Iran. In een interview met de New York Times zegt Obama dat hij als president het regime in Iran met rust zal laten als ze beloven zich niet te bemoeien met Irak.

Als president zal hij een "agressive persoonlijke diplomatie" voeren. Volgens hem zal een nieuwe, frisse relatie met het land de situatie in het hele Midden-Oosten flink bevorderen. Eerder kreeg hij hiervoor felle kritiek van zowel meneer als mevrouw Clinton, die betitelden hem als "onvervaren" omdat de president van de VS met zo'n diplomatie simpelweg gebruikt kan worden door een regime om een goedwillend beeld neer te zetten.

Obama uitte ook kritiek, de Senator van Illinois zei dat Iran "zich onverantwoordelijk had gedragen" door millitante groepen in Irak te steunen. Hij merkte ook op dat het mogelijke nucleare programma van het land en hun steun aan "terroristische activiteiten" een "serieuze zorg" waren.

Maar de Democraat zag vooral positieve mogelijkheden. Zo zei hij dat "veranderingen in het gedrag" van Iran mogelijk kunnen leiden tot een toetreding bij de Wereld Handelsorganistiae, economische voordelen en garanties voor hun veiligheid.

Deze uitspraken kunnen nog wel eens een staartje krijgen in het verdere verloop van de verkiezigen. Zo zullen de Republikeinen, als Obama de nominatie in de wacht zou slepen, hem afslachten op zijn "softe" uitspraken richting Iran. De Republikeinse koplopers praten immers al maanen over niets anders dan "nucleare aanvallen" en "grootschalige bombardementen" op het land.

Lees ook:Giuliani: nucleare aanval op Iran niet uitsluiten
Lees ook:Giuliani blijft fel richting Iran
Lees ook:Kandidaten verdeeld over Iran
Lees ook:Obama: complete mislukking in Irak
Lees ook:McCain: Noord Korea blijft een terroristische staat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.