Was Bill Clinton nou voor, of tegen?

Hillary en Bill ClintonTijdens een rally in Iowa, waar hij campagne voerde voor zijn vrouw, zei president Clinton dat hij "vanaf het begin" tegen de oorlog in Irak was. Volgens veel journalisten is dit wel erg makkelijk, gezien de president vlak voor de oorlog zijn mening voor hem hield. Clinton ziet dit anders.

Een week voor de invasie in 2003, zei de president niet duidelijk of hij voor of tegen de oorlog was. Volgens zijn adviseurs is dit omdat Clinton het "ongepast" vond om als voormalige president de huidige af te vallen, in oorlogstijd wel te verstaan. Toch sprak hij zich wel positief uit voor de resolutie om Irak binnen te vallen.

Bill gaf volgens zijn woordvoerder echter wel aan, dat toen de oorlog eenmaal begonnen was, hij geen voorstander was van de manier waarop de oorlog werd uitgevoerd. "Ik had het niet gedaan voordat Hans Blix klaar was met de wapeninspecties", aldus Clinton.

Volgens zijn woordvoerder kan de president, in de campagnetijd, nu wel vanuit zijn hart spreken.

De Amerikaanse media – en Hillary's tegenstanders – zien dit echter heel anders. Volgens hen is het enige verschil tussen toen en nu dat Hillary nu campagne voert tegen iemand die echt vanaf het begin tegen de oorlog was: Barack Obama.

Hoewel ik de theorie van de Amerikaanse media deel, denk ik niet dat de uitspraken van Bill Clinton veel invloed zullen hebben. Het is immers zijn vrouw die het moet opnemen tegen Obama, en zij heeft president Bush in 2002 simpelweg toestemming gegeven om het land binnen te vallen.

Lees ook:Giuliani valt Clinton aan op Irak-standpunt
Lees ook:Afghanistan: de langste oorlog ooit?
Lees ook:Obama: Irak-stem van Clinton was onverantwoord
Lees ook:‘President Clinton was blok aan Hillary’s been’
Lees ook:Clinton: niet twee voor de prijs van een

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.