McCain: Iran net zo gevaarlijk als Sovjet-Unie

IranDe landelijke tweestrijd lijkt nu echt begonnen. John McCain en Barack Obama liggen flink met elkaar in de clinch over Iran. Obama zei dat het land niet dezelfde dreiging uit dan de Sovjet Unie destijds, volgens de Republikeinen een bewijs van zijn "onervarenheid" wanneer het gaat om de veiligheid van de Verenigde Staten.

De Democraat zei deze week dat landen als Cuba, Iran en Venezuela "klein" zijn vergeleken met de toenmalige Sovjet Unie. "En wij waren zelfs bereid om met de Sovjet Unie te praten terwijl ze zeiden; we gaan jullie vernietigen", aldus Obama.

Hij zei dit om nogmaals duidelijk te maken dat hij als president het gesprek met de leiders van die landen hoogstpersoonlijk zal voeren. Volgens de Republikeinen, en tevens Hillary Clinton, zullen die landen zo'n ontmoeting misbruiken voor een pr-show.

John McCain"Het gevaar dat de regering van Iran vormt is allesbehalve klein", zei de Republikein in een reactie. Hij zei ook opnieuw dat de president van de VS niet in gesprek hoort te treden met Amerika's ergste vijanden. De situatie in de Koude Oorlog zat volgens hem heel anders in elkaar.

Obama zei op zijn beurt dat Iran "een groot gevaar" vormt, maar dat de Sovjet Unie "een groter gevaar" vormde. "De Sovjet Unie had zo'n duizend nucleare wapens, Iran heeft niets", zo zei hij.

Ik moet zeggen dat Obama's logica me meer aanspreekt. Ronald Reagan mag geprezen worden voor hoe hij de situatie in de Koude Oorlog tot een goed einde heeft gebracht, maar dit deed hij door in gesprek te gaan met Gorbatjsov. Op dezelfde manier waarop Obama in gesprek wil treden met de leiders van Iran of bijvoorbeeld Cuba.

We hebben in ieder geval een voorproefje van de landelijke eindstrijd gekregen. McCain die Obama afschildert als "onervaren", en Obama die op zijn beurt met een nieuwe benadering komt.

Lees ook:VS steunen “cyber-dissidenten”
Lees ook:Richardson begrijpt ruzie Clinton/Obama niet
Lees ook:Ruzie Clinton/Obama krijgt nucleare lading
Lees ook:China bereidt tot hardere acties tegen Iran
Lees ook:Kandidaten verdeeld over Iran

Eén reactie op “McCain: Iran net zo gevaarlijk als Sovjet-Unie

  1. Chris van Hattem

    Yep, let the REAL games begin…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.