Wat heeft president Clinton allemaal gezegd?

Tijdens diens presidentschap nam vriend en historicus Taylor Branch vrijwel dagelijks gesprekken op met president Bill Clinton. De belangrijkste gesprekken zijn nu gebundeld een boek dat dit najaar uitkomt. President Clinton zou op z’n zachtst gezegd not amused geweest zijn na het lezen van de eerste druk.

Branch heeft namelijk weinig details weggelaten. Van de affaire met Monica Lewinsky tot en met ruzies met zijn vice-president Al Gore; alles komt aan bod.

Gisteren haalde president Clintons uitspraken dat de toenmalige Russische president Boris Jeltsin, waarvan bekend is dat hij niet vies is van een glas wodka, tijdens een staatsbezoek midden in de nacht dronken door Washington liep al wereldwijd het nieuws. Jeltsin zou in zijn ondergoed geschreeuwd hebben om pizza’s.

Een andere interessante herinnering ging over een knallende ruzie met vice-president Gore in het najaar van 2000. Gore had toen net de verkiezingen verloren van George W. Bush, toen nog gouverneur van Texas.

Clinton vond het schandalig dat hij – als populaire president – niet voldoende ingezet was in een serie swingstates. Winst in één van die staten had Gore president gemaakt. Gore zei op zijn beurt dat Clintons affaire met Lewinsky een grote smet op zijn presidentscampagne was. Het gesprek nam al gauw verhitte vormen aan.

Volgens de auteur heeft president Clinton al vele uren aan de telefoon gehangen na het lezen van het boek. Hoewel hij tientallen wijzigingen voorstelde is Taylor niet van plan ook maar één aanpassing te maken. “Het kan voor hem geen verrassing zijn dat ik als historicus deze tapes in hun volledigheid gebruik”, aldus Taylor.

Lees ook:‘De dood van de Amerikaanse degelijkheid’
Lees ook:Peiling: VP minder populair dan voorgangers
Lees ook:Voormalige vlam van Bill stemt op Hillary
Lees ook:Obama wil Gore in z’n kabinet
Lees ook:Kijktip: Al Gore bij David Letterman

0 reacties op “Wat heeft president Clinton allemaal gezegd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.