YouTube: een schat aan informatie

Af en toe struin ik YouTube af en kom ik leuke fragmenten tegen uit de Amerikaanse politieke geschiedenis. Zo zijn er talloze presidentsdebatten terug te vinden op de videosite. Voor de liefhebbers hier een selectie.

Er is natuurlijk genoeg te vinden over de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Deze verkiezingen werden immers gedomineerd door YouTube. Maar ook uit voorgaande verkiezingen is flink wat te vinden.

Zo staan er meerdere fragmenten op de site uit de presidentsverkiezingen van 2000. Deze spannende strijd ging tussen de toenmalige vice-president Al Gore en de gouverneur van Texas: George W. Bush. De twee konden elkaar niet luchten of zien.

De drie debatten tussen de twee waren dan ook allesbehalve saai. Tijdens het debat in de stijl van een townhall meeting ontstond er een moment dat tekenend was voor de campagne. Gore probeert Bush onderuit te halen met lastige beleidsvragen, terwijl Bush deze op zijn beurt met een glimlach ontwijkt:

Vier jaar daarvoor ging de verkiezingsstrijd tussen de toenmalige president Bill Clinton en diens Republikeinse rivaal Bob Dole, destijds leider van zijn partij in de Senaat. Ook toen werd er een townhall debate gehouden, een setting waarin president Clinton altijd schittert.

De vraag in dit fragment luidde: is senator Dole te oud om president te zijn? Uiteraard vond Dole zelf van niet. Clinton bleef beleefd, maar gaf hem wel een schitterende politieke dolksteek:

Weer vier jaar daarvoor schitterde Clinton ook al tijdens zo’n townhall debate. Het was destijds de eerste keer dat een presidentsdebat in die setting gehouden werd.

Clinton, destijds gouverneur van Arkansas, nam het toen op tegen de zittende president George H.W. Bush en multimiljonair Ross Perot. Tijdens een vraag over de recessie werd pijnlijk duidelijk dat president Bush zich niet op zijn gemak voelde in deze townhall. Clinton wél, en dat was te zien:

Tot zover even het overzicht van bijzondere fragmenten. Ik zal de komende tijd meer YouTube-films op deze blog zetten over de Amerikaanse geschiedenis. Wordt vervolgd dus.

Lees ook:Bush senior over zijn Medal of Freedom
Lees ook:‘President Clinton was blok aan Hillary’s been’
Lees ook:Hillary: een Clinton mag troep Bush opruimen
Lees ook:Wat is jouw favoriete aflevering van Larry King?
Lees ook:“Ik juich voor je”

2 reacties op “YouTube: een schat aan informatie

  1. Jamie Holts

    Nice writing style. I look forward to reading more in the future.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.