Is Jemen het nieuwe Afghanistan?

Volgens Amerikaanse inlichtingsdiensten groeit het aantal Al Qaeda-kampen in het Arabische land. De grote vraag is: wat moeten de VS hier aan doen?

De terroristische organisatie staat weer bovenaan de politieke agenda na de mislukte aanslag in het vliegtuig dat vorige week van Amsterdam naar Detroit vloog. Een Nigeriaanse man, naar eigen zeggen lid van Al Qaeda, probeerde tijdens de vlucht een bom tot ontploffing te brengen.

Volgens de inlichtingendienst CIA toont Jemen veel overeenkomsten met het Afghanistan van 2001; geen goed nationaal bestuur, veel armoede en de aanwezigheid van Al Qaeda.

Zowel bij Republikeinse als Democratische politici groeit het besef dat de VS moeten ingrijpen in Jemen. De vraag is hoe. Voor een militaire inval lijkt vooralsnog weinig steun. Financiële steun aan de regering van Jemen lijkt meer voor de hand te leggen.

Amerikaanse media staan ondertussen uitgebreid stil bij het Arabische land. Met als grootste vraag: in hoeverre is Al Qaeda doorgedrongen in dit land? Bekijk een reportage van CBS News:

———

Nieuw: Amerika.blog.nl op Twitter! Krijg dagelijks de belangrijkste berichten van deze blog via je Twitter-account. Ga naar twitter.com/raymondmens en meld je aan.

Lees ook:Afghanistan, Irak, en Jemen?
Lees ook:Druk op Jemen wordt verder opgevoerd
Lees ook:“Amerika veilig houden”
Lees ook:Nieuwe wet moet militaire ouders tegemoet komen
Lees ook:President Obama: duidelijkheid omtrent Fort Hood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.