Is president Obama’s ruimteprogramma realistisch?

Aan ambitie heeft het de president nooit geschort. In 2025 moeten volgens hem de eerste Amerikanen landen op een asteroïde. Maar NASA, hoewel erg blij met een dergelijk project, twijfelt aan de haalbaarheid hiervan.

Zo duurt het alleen al een half jaar om naar de eerste de beste asteroïde te reizen; de gigantische rotsblokken zweven immers – en gelukkig maar – ver van de aarde af.

Hierdoor bestaat er volgens NASA een risico op het krijgen van kanker omdat de astronauten dan langer dan een jaar het magnetisch veld van de aarde verlaten. Hoewel hier medicijnen voor zijn blijft het een risico.

Daarbij gaat de spaceshuttle uit de roulatie. NASA heeft uiteraard een nieuw ruimteschip voor de dergelijke reizen ontwikkeld, maar dit is nog niet voltooid. Tevens zou het niet mogelijk zijn om op de asteroïde, ter grootte van de staat Texas, te landen.

Toch houdt de president vast aan zijn voornemen. Net als president Kennedy, één van zijn voorbeelden, hoopt hij geschiedenis te schrijven met een dergelijk historische onderneming.

Het plan gaat wellicht ten koste van president Bush’ idee om in 2020 opnieuw Amerikanen naar de maan te vliegen. Ook dit kost immers miljoenen, en NASA beschikt de laatste jaren nou niet bepaald meer over een vetpot.

Lees ook:NASA presenteert nieuwe raket
Lees ook:Spanning stijgt voor aankondiging NASA
Lees ook:Bush verruimt het luchtruim voor feestdagen
Lees ook:Wie blijven er over in Afghanistan?
Lees ook:Druk Thanksgiving-weekend aanstaande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.