Dood van Clementi brengt kille herinneringen terug

Het trieste nieuws dat Tyler Clementi vorige week zelfmoord pleegde nadat hij gepest werd vanwege zijn homoseksualiteit roept in de VS herinneringen naar boven uit 1998; toen haalde Matthew Shepard het nieuws nadat hij door twee jongens in elkaar geslagen werd. Hij overleed later.

Clementi’s zelfmoord houdt de Amerikaanse media nu ook volop bezig. En terecht.

Het lijkt alsof er in al die jaren niets verandert is. Ook de afgelopen jaren werden de VS meerdere keren opgeschrikt door mishandelingen of (pogingen tot) zelfmoord bij jonge homo’s.

Een stukje geschiedenis: Matthew Shepard was tijdens zijn middelbare schooltijd openlijk homoseksueel. Dit zorgde ervoor dat de jongen meerdere malen zowel verbaal als fysiek mishandeld werd. De tiener werd zelfs een keer mishandeld en verkracht tijdens een schooluitje, wat hem later paniekaanvallen en een drugsverslaving bezorgde.

Een paar jaar later raakte de toen 21-jarige Shepard aan de praat met twee jongens in een bar in zijn thuisstaat Wyoming. De twee boden aan hem in hun auto naar huis te brengen. Helaas deden ze dit niet; Shepard werd beroofd, zwaar mishandeld en aan een hek vastgebonden. Toen een voorbijganger hem achttien uur later vond, en Shepard voor dood aanzag, was hij al in een coma geraakt. Hij overleed een paar dagen later.

De twee daders zitten inmiddels levenslange gevangenisstraffen uit. Maar dit was voor de ouders van Shepard onvoldoende; ze wilden dat zijn dood niet voor niets zou zijn. Dit jaar kunnen ze dat eindelijk zeggen. President Obama tekende enkele maanden geleden de Matthew Shepard Act. Deze wet maakt van geweld tegen homo’s hate crimes, wat een veroordeling aanzienlijk zwaarder maakt.

Lees ook:Dood van Matthew Shepard niet voor niets
Lees ook:‘Clementi vroeg overplaatsing aan’
Lees ook:Bloomberg: geweld tegen homo’s onacceptabel
Lees ook:“Het wordt beter”
Lees ook:Meer homorechten? Niet in de VS…

Eén reactie op “Dood van Clementi brengt kille herinneringen terug

  1. Marcia

    Ook in Nederland krijgen we steeds meer te maken met geweld tegen homo’s.
    Ik hoop dat de nieuwe regering het probleem aanpakt, niet alleen met hogere straffen. Het is een kwestie van opvoeding. Ouders van daders zijn vaak homofoob. Ik denk dat hier een taak ligt bij het onderwijs.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.