Waarderingscijfers presidenten op een rij…

Gisteren stelde ik dat president Obama er, met een job approval van 45%, ronduit uitstekend voor staat. Ter verduidelijking enkele vergelijkingen met zijn voorgangers.

Ik zei gisteren al dat succesvolle presidenten als Clinton (42%) en Reagan (41%) in deze fase van hun presidentschap, onder betere economische omstandigheden, nog lager scoorden.

Dit geeft aan dat president Obama er allesbehalve slecht voor staat. Zeker gezien er momenteel één belangrijk element ontbreekt: een sterke Republikeinse tegenstander. Mitt Romney (oud-gouverneur van Massachusetts) en Sarah Palin (welbekend) scoren momenteel het hoogst, en beiden hebben flinke gebreken.

Ter verduidelijking van gisteren, hier een overzicht van de meest recente presidenten (foto) en hun waarderingscijfers bijna twee jaar na hun aantreden:

  • Barack Obama: 45%
  • George W. Bush: 62%
  • Bill Clinton: 42%
  • George H.W. Bush: 53%
  • Jimmy Carter: 48%
  • Ronald Reagan: 41%

Duidelijk is te zien dat president Obama er redelijk goed voor staat. Tegelijkertijd kunnen we één andere conclusie trekken: deze job approval zegt weinig over de herverkiezingen van een president. Zo scoren de presidenten H.W. Bush en Carter hoger dan Obama, maar vlogen ze er beiden na één ambtstermijn uit.

Een opvallende snuiter is president Bush junior: zijn score van 62% kwam met name door de aanslagen van 11 september 2001. Direct na deze aanslagen vloog zijn waarderingscijfer naar bijna 90%.

Lees ook:‘Geen Reagan binnen Republikeinse partij’
Lees ook:Vertrouwen in president Obama blijft hoog
Lees ook:Wie waarderen de Amerikanen het meest?
Lees ook:Waarderingscijfers president Obama stabiel
Lees ook:Carter: mijn presidentschap was een succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.