Hooggerechtshof keurt gezondheidswet Obama goed

De negen opperrechters van het Amerikaanse hooggerechtshof, onder in het midden Chief Justice Roberts (bron: US Supreme Court)

Zojuist gaf het Amerikaanse hooggerechtshof de langverwachte uitspraak vrij waarin zij zich uitliet over de geldigheid van de controversiële gezondheidswet van president Barack Obama.

Hoewel uitspraken van het Amerikaanse Supreme Court gewoonlijk tientallen pagina’s lang zijn en nogal complexe, bijna onleesbare materie, dachten de Amerikaanse nieuwsmedia dat ze de uitspraak, die om 16 uur Nederlandse tijd werd vrijgegeven best 2 minuten later konden duiden.

Het gevolg was uiteraard chaos en elkaar volledig tegensprekende berichten bij de grote nieuwsmedia (zo besprak CNN enkele minuten lang de grote klap voor Obama die het vernietigen van zijn wet inhield), maar inmiddels is er overeenstemming; de Wet blijft bijna in zijn geheel overeind.

Het was niet zoals verwacht rechter Kennedy, maar de Republikeinse voorzitter (chief justice genoemd) John Roberts die zich aansloot bij de vier progressieve rechters en zo een meerderheid vormde. De uitspraak komt er in het kort op neer dat het volgens het Hof grondwettelijk mogelijk is om burgers in de vorm van een belasting te dwingen zich te verzekeren voor gezondheidszorg. Dit is overigens een andere redenering dan die door het Witte Huis en de tegenstanders was gebruikt.

De uitspraak is een grote opsteker voor president Obama (die als senator ironisch genoeg tegen de benoeming van Roberts stemde), het pronkstuk van zijn eerste termijn blijft zo in tact en de Republikeinen kunnen Obama niet als loser die niets voor elkaar krijgt wegzetten.

Lees ook:Late journaals besteedde nog nooit zoveel aandacht aan campagne
Lees ook:Buitenlandse Zaken: boten naar Libië
Lees ook:KFC boekt succes met kiplekkere ‘Double Down’
Lees ook:“De overheid teruggeven aan de bevolking”
Lees ook:Obama tevreden met vonnis gezondheidswet, Romney niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.