Kijktip: The Newsroom

De cast van The Newsroom, met staand hoofdrolspeler Jeff Daniels (bron: HBO)

Aaron Sorkin is al jaren een van de succesvolste Amerikaanse scenario-schrijvers. Hij schreef onder andere de film A Few Good Men (met Jack –You can’t handle the truth!- Nicholson en Tom Cruise), de serie The West Wing (die zeven seizoenen duurde) over het Witte Huis en in de afgelopen jaren de films Moneyball (met Brad Pitt) en The Social Network (over het ontstaan van Facebook), waar hij een Oscar voor kreeg. Sorkin staat bekend om zijn snelle, manische schrijfwijze en zijn verslavingen aan alles wat door God (en de Amerikaanse wetgever) verboden is. Sinds vorige week is hij terug met een nieuwe serie: The Newsroom.

De serie wordt uitgezonden door betaalkanaal HBO (bekend van kwaliteitsseries als The Sopranos, Band Of Brothers en Game Of Thrones) en gaat over het wel en wee van een dagelijks nieuwsprogramma. De hoofdrol is voor acteur Jeff Daniels die de ietwat tirannieke presentator vertolkt.

Sorkin’s producties kenmerken zich door tamelijk bijdehante dialogen (die tegenwoordig volop op Youtube worden geparodieerd) en politieke denkbeelden van de hoofdrolspelers die in de VS al snel als extreem links worden weggezet (maar in Nederland bij D66 zouden worden ingedeeld). Dat was ook meteen de kritiek in de verschenen recensies; goede televisie, maar Sorkin herhaalt wel veel hetzelfde kunstje.

Onder de noemer “waarom veranderen wat goed is?” hoeft daar echter niets mis mee te zijn. De eerste twee afleveringen van The Newsroom zijn in ieder geval erg vermakelijk en er moet goed worden opgelet om niet de draad kwijt te raken door de snelle, rake dialogen, die soms als mitrailleurvuur op de kijker worden afgeschoten (hoofdrolspeler Daniels vertelde dat er in de scripts precies staat hoe een zin uitgesproken moet worden). Dat is wat mij betreft echter een verademing voor een Hollywood-serie, waar je normaal gesproken de clou al na een paar minuten ziet aankomen.

De serie is sinds maandag 2 juli ook op HBO Nederland te zien, om 20.30 uur. Op diezelfde maandagavond maakte HBO in Los Angeles bekend dat er een tweede seizoen van The Newsroom in de maak is.

Lees ook:Herinneringen aan een ‘Golden Girl’
Lees ook:Kijktip: Last Chance To See
Lees ook:‘Glee’ blijft scoren; ook in Nederland
Lees ook:Ontmoet de jongeren van Jersey Shore
Lees ook:Waar Glee al niet goed voor is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.