Romney vernedert Obama met fondsenwerving

Het werd in 2008 algemeen gezien als dé kracht van toen nog senator Barack Obama, het bijeen harken van ontzaggelijke hoeveelheden geld. Door een uitgekiende internet-campagne wist hij meer geld (een ruime 800 miljoen dollar) dan ooit tevoren te vergaren en zo de onverslaanbaar geachte Clinton-machine voorbij te streven. Republikein John McCain, die met overheidsfinanciering campagne voerde, was vervolgens al helemaal niet in staat om Obama bij te benen, moest zich concentreren op slechts enkele staten en verloor ruim.

In 2012 is het echter allemaal anders. Doordat in mei Romney al iets meer geld ophaalde dan Obama, werd vol verwachting uitgekeken naar de cijfers van juni. Die zijn er nu, en duidelijk is dat Obama op een achterstand van 35 miljoen dollar ligt.

Obama, die afgelopen maand tientallen “fundraisers” hield, maakte op maandag bekend dat hij in juni $71 miljoen ophaalde. Romney ontving echter in diezelfde periode $106 miljoen, een recordbedrag voor een Republikein. Dit allemaal terwijl de maanden juli, augustus en september voor de verkiezingen traditioneel de grootste donaties opleveren. Het absolute record is overigens nog altijd in handen van Obama, die in september 2008 meer dan 150 miljoen dollar ophaalde.

Het grote verschil in fondsen lijkt een trend aan te geven, het komt zelden voor dat dit nog keert tot de verkiezingen. Obama moet het dus over een andere boeg gooien nu zijn twee grote kwaliteiten uit 2008 (een gegantische hoeveelheid geld en zijn claim van verandering na de Bush-jaren) niet meer bruikbaar zijn.

Lees ook:Ron Paul haalt 4,07 miljoen op, in een dag
Lees ook:Obama haalt 52 miljoen op, McCain 22
Lees ook:Republikeinen ‘big spenders’
Lees ook:Clinton met 20 miljoen in de schulden
Lees ook:Is McCain blut? Nou, het scheelt weinig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.