Romney nadert beslissing vice-president

De frontrunners voor vice-president: v.l.n.r. Pawlenty, Portman en Rice

Op 27 augustus vindt de Republikeinse partijconventie plaats in Tampa, Florida en dat is meteen de uiterlijke datum dat Mitt Romney een vice-president moet hebben geselecteerd om met hem het stembiljet te delen. Het ligt voor de hand dat hij dat al eerder doet, misschien al eind deze maand, om zo een extra media-moment te creëren.

Hoewel het altijd koffiedik-kijken is (het selecteren van een vice-president is puur een keuze van de kandidaat zelf en er is dus slechts een kleine groep intimi van op de hoogte, wat de kans op lekken klein houdt), lijkt gezien het karakter en de geschiedenis van Romney wel duidelijk dat hij voor een ervaren en betrouwbare kandidaat kiest, en niet zoals John McCain het verstandige deel van de kiezers schrik aanjaagt met een keuze a la Sarah Palin.

De Amerikaanse media houden het op twee “front runners” voor vice-president: Senator voor Ohio Rob Portman en voormalig gouverneur van Minnesota Tim Pawlenty. Vorige week meldde het gewoonlijk goed geïnformeerde blog Drudgereport.com dat voormalig minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice Romney’s topkandidaat is, maar dat is niet direct logisch.

Rob Portman is pas anderhalf jaar senator namens Ohio, wellicht de meest cruciale staat bij de verkiezingen in november, maar was eerder 12 jaar lid van het huis van afgevaardigden en vervulde hoge functies in het Witte Huis van zowel de grote als de kleine Bush. Portman staat te boek als intelligent, rustig en capabel, en past dus goed bij Romney. Een nadeel aan hem is dat hij de race niet zal opschudden, de kans dat kiezers zich bedenken en massaal van Obama/Biden overstappen naar Romney/Portman is niet echt groot.

Tim Pawlenty was tot 2011 twee termijnen lang gouverneur van de middenwestelijke staat Minnesota. Hij was zelf ook kandidaat voor het presidentschap, maar stopte nog voordat de eerste staat verkiezingen hield en is sinds die tijd de belangrijkste “surrogate” van Mitt Romney. Pawlenty is net als Portman enigszins een grijze muis, maar hij klikt goed met de laagopgeleide Amerikanen, die Romney nog vaak beschouwen als “die man die eruit ziet als de bedrijfsdirecteur die ze ooit ontslagen heeft”.

De derde kandidaat, Condoleezza Rice, heeft veel voordelen (zwart, vrouw, 100% naamsbekendheid, zeer capabel) die een positie als vice-presidentskandidaat naast Romney waarschijnlijk maken. Ze heeft echter ook een groot nadeel, ze was van de eerste tot de laatste dag een prominent lid van de regering van president George W. Bush, en zijn beleid en de twee niet populaire oorlogen die in die periode werden gevoerd kleven aan haar. De vraag is dus of Romney dit aandurft.

Lees ook:Obama valt mogelijke vice-presidentskandididaat Romney alvast aan
Lees ook:Wie gaat Romney als vice president kiezen?
Lees ook:Ontmoet Tim Pawlenty, toekomstig president
Lees ook:Van gouverneur tot president…
Lees ook:Amerikaanse krant: Romney is “nep”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.