Rond de wereld met Hillary

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Rodham-Clinton bij de deur van haar vliegtuig, vlak voor weer een reis.

Met haar landing gisteravond op het militaire vliegveld bij Washington D.C. sloot minister van Buitenlandse Zaken Hillary Rodham-Clinton een dertiendaagse reis af die haar naar Frankrijk, Afghanistan, Japan, Mongolië, Vietnam, Laos, Cambodja, Egypte en Israël bracht. Aangezien ze Mongolie en Laos nog niet eerder had bezocht, verhoogde ze het aantal door haar bezochte landen tot 102, wat haar officieel de meeste reislustige Amerikaanse minister aller tijden maakt.

Volgens de afdeling op Clinton’s ministerie die het moet bijhouden was Clinton sinds haar aantreden in januari 2009 351 dagen op reis en legde ze 1.358.027 kilometers af, een schema vergelijkbaar met 34 keer rond de aarde vliegen. Door de werklust van zijn minister, en het gebrek aan op te lossen problemen dat daarmee gepaard gaat, heeft president Obama veel meer tijd dan zijn voorgangers om zich op binnenlandse aangelegenheden (lees hier: zijn herverkiezingscampagne) te concentreren.

Clinton, die een eigen slaapkamer heeft in het vliegtuig maar daar zelden meer dan een paar uur doorbrengt, roept al maanden tegen iedereen die het maar horen wil zegt dat ze na de eerste termijn van president Obama stopt als minister en een jaar in bed gaat doorbrengen. Haar grote populariteit in eigen land houdt echter speculaties over een nieuwe kandidaatstelling voor 2016, een jaar waarin de democraten hoe dan ook een nieuwe kandidaat nodig hebben, levend.

Het bizarre reisschema, dat buiten de uren in het vliegtuig volgepakt zit met vergaderingen en ontmoetingen met buitenlandse leiders en allerlei congressen, levert overigens wel voer op voor grappen tussen Clinton en haar meereisende team. Zo schijnt het voor te komen dat niemand meer enig idee heeft in welk land ze nu weer zijn geland en sloegen bij de landing in Egypte de klokken op de Blackberry-telefoons van de medewerkers op hol, door alle verschillende tijdzones die waren aangedaan.

Lees ook:Minister Clinton komt aan in Haiti
Lees ook:Kritiek op Libië; maar niet op Khadaffi
Lees ook:Afghanistan, Irak, en Jemen?
Lees ook:‘Clinton op weg naar nieuwe baan’
Lees ook:President Clinton in 2016?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.