Eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte overleden

Afgelopen maandag overleed de voormalige astronaute Sally Ride in haar huis in Californië. Ze leed al enige tijd aan kanker, en werd 61 jaar.

De bemanning van de Challenger in 1983, vier mannen en Sally Ride (brond:NASA)

Ride werd in de jaren 80 wereldberoemd als de eerste Westerse vrouw die op een ruimtemissie ging. Ook was ze, slechts enkele dagen 32 jaar oud, op dat moment de jongste Amerikaan ooit in de ruimte.

Sally Ride was in haar jeugd een uitstekende tennisser, die zelfs twijfelde om prof te worden, en ze studeerde natuurkunde aan de universiteit van Stanford toen ze in 1978 een advertentie las waarin NASA nieuwe astronauten zocht. Ze meldde zich aan en werd gekozen uit 8.370 kandidaten.

5 jaar later was het tijd voor haar eerste ruimtevlucht en samen met 4 mannen werd Ride in de Space Shuttle Challenger gelanceerd. In 1984 maakte ze nog een ruimtevlucht, waarbij ze, wederom als eerste vrouw, een ruimtewandeling maakte om een satelliet te repareren. Een derde vlucht, gepland voor het najaar van 1986, werd geschrapt nadat de shuttle Challenger bij een vlucht in januari 1986 kort na de lancering ontplofte, waarbij de zeven-koppige bemanning het leven liet.

Hierna werkte Ride als professor in de natuurkunde en als inspiratie-spreker door de hele wereld. Ze zette zich in het bijzonder in voor het bèta-onderwijs van meisjes.

Amerikanen zijn altijd bijzonder genereus wanneer een van hun helden hen ontvalt, het overlijden van Sally Ride was hierop geen uitzondering. Zo gaf president Barack Obama een reactie uit waarin hij aangaf dat het overlijden van Ride hem en zijn vrouw buitengewoon treurig stemde. Sally Ride, zo schreef hij, “inspired generations of young girls to reach for the stars”.

Zie hieronder de dramatische vlucht van de Space Shuttle Challanger, die op 28 januari 1986, 73 seconden na de lancering ontplofte.

Lees ook:NASA presenteert nieuwe raket
Lees ook:Hillary meest onderzochte vrouw
Lees ook:Miep Gies is nieuws voor Amerikaanse media
Lees ook:Michelle Obama: Barack zal strijden voor homorechten
Lees ook:Media duiken bovenop “geheimzinnige” raket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.