Clinton’s strijden om grootste populariteit

Hillary Clinton wordt ingezworen als minister van buitenlandse zaken in januari 2009, terwijl echtgenoot Bill de bijbel vasthoudt (bron: The White House)

Het is een geliefd tijdverdrijf onder Amerikaanse media en opiniepeilers, het meten van de populariteit van politici. De bekendste (en meest prestigieuze) peiling is de approval/disapproval-peiling van het bureau Gallop, waarin sinds eind jaren 30 van de vorige eeuw de waarderingscijfers van Amerikaanse politici worden gemeten.

Er zijn een aantal zaken die nooit zullen veranderen bij de wekelijkse peiling, zo begint bijna iedere president met buitengewoon hoge waarderingscijfers, die inzakken zodra hij daadwerkelijk beleid gaat maken. Bij een nationale crisis (Bush sr. tijdens de golfoorlog, Bush jr. tijden de aanslagen van 9/11) gaat de gehele bevolking en masse achter haar commander-in-chief en staan en als het gevaar is geweken zakken de cijfers weer in. Na de ambtstermijn zijn de Amerikanen geneigd de grootste fouten van hun leiders langzaam te vergeten en te beseffen dat hij (een zij is er nog niet geweest) toch wel zijn best heeft gedaan, de cijfers zullen dus langzaam weer stijgen.

Wat eveneens nooit veranderd is de bijzonder lage waardering voor de volksvertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Dit ligt al jaren zo rond de 10% en zelfs een buitengewoon impopulaire president komt hier ver boven, wat hem helpt bij het onder druk zetten van de volksvertegenwoordigers. Het levert ook op gezette tijden nieuwsberichten op met de strekking dat een groter percentage van de Amerikanen waardering heeft voor …(vul hier in polygamie/kinderporno/het olielek van BP/het communisme) dan voor haar eigen volksvertegenwoordiging.

De Gallup peiling van begin deze week bracht een verrassing, good old Bill Clinton, president van 1993 tot 2001, is populairder dan ooit. 66% van de bevolking heeft waardering voor hem, en dat is evenveel als het record uit 1993, tijdens zijn inauguratie. Clinton is eigenlijk altijd wel populair gebleven, zelfs tijdens gedoe met stagiaires en sigaren, maar in het afgelopen jaar was de stijging opvallend sterk. De democraten maken overigens grif gebruik van de populariteit van Clinton, zo zal hij veel campagne voeren voor president Obama in het najaar en heeft hij voor tijdens de komende partijconventie de prestigieuze nominatiespeech toegewezen gekregen.

Clinton moet zijn recordpopulariteit overigens delen met een andere politicus, minister van Buitenlandse zaken en echtgenote Hillary, die met eveneens 66% waardering tot deze week in haar eentje de populairste politicus van het land was.

Van de vijf (Carter, Bush sr, Clinton, Bush jr, Obama) nog levende presidenten is er weinig onenigheid over de minst populaire president, dat is nog altijd George W. Bush, die ruim 3.5 jaar na zijn vertrek uit het Witte Huis door slechts 45% van de bevolking wordt gewaardeerd.

De nieuwste Gallup poll werd uitgevoerd door een representatieve steekproef te nemen van 1.014 volwassen inwoners van alle 50 staten en het District of Columbia waarin de hoofdstad Washington gelegen is. De foutmarge ligt op 4 procentpunt.

Interessant is het feit dat bijvoorbeeld de Nederlandse peilingen van Maurice de Hond onder minimaal 3000 mensen worden gehouden, terwijl Nederland grofweg 20 keer zo klein is als de Verenigde Staten.

Lees ook:President Clinton in 2016?
Lees ook:Peiling: belastingverlaging allerrijksten afschaffen
Lees ook:Peiling: steun voor homohuwelijk daalt iets
Lees ook:Cijfers Obama zakken in
Lees ook:Democraten nek-aan-nek in nieuwste poll Iowa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.