Wie zorgt er voor verandering?

De Democratische presidentskandidatenOver een aantal dagen zijn in Iowa de kiezers eindelijk eens zelf aan het woord. Maar voor het zover is wordt er nog druk gesteggeld over het woord "verandering". De Democraten weten zeker dat een van hun dat vertegenwoordigd, maar wie dat dan moet zijn is nog niet beslist.

Zo vlogen John Edwards en Barack Obama elkaar, eigenlijk voor het eerst in deze campagne, in de haren. De beide Democraten zeiden "echte verandering" te vertegenwoordigen. bij Hillary Clinton is daar volgens hun, na Bush-Clinton-Bush, geen sprake van.

De voormalige First Lady meent echter dat zij, en niet beide heren, echt verandering vertegenwoordigd. Je moet immers, zo meent ze, wel weten hoe je die verandering moet realiseren. En daar komt haar belangrijkste woord om de hoek kijken: "ervaring".

Overigens maken de Republikeinen zich ook hard voor verandering, iets dat ook logisch is aangezien Amerika momenteel met een zeer impopulaire president opgescheept zit. Ook z'n partijgenoten laten geen kans onbenut om duidelijk te maken dat zij een compleet andere koers willen gaan varen dan de huidige president.

Er bestaat bij mij geen enkele twijfel dat de meeste kandidaten een compleet andere richting op willen gaan dan president Bush. Maar Clinton heeft gelijk wanneer ze zegt dat je wel moet weten hoe je dit dan moet bewerkstelligen. Wat dat betreft heeft ze een uitstekend punt wanneer ze zegt dat zij, als First Lady en Senator, het beste weet hoe je die verandering teweeg moet brengen. Al kunnen Rudy Giuliani en Mitt Romney, beiden respectievelijk als oud-burgemeester van New York en succesvol zakenman, natuurlijk heel simpel hetzelfde beweren.

Het woord "verandering" hebben we in ieder geval nog niet voor het laatst gehoord. Bij een eventuele tweestrijd tussen Hillary Clinton en Rudy Giuliani zal het woord bijvoorbeeld ook regelmatig heen en weer geslingerd worden.

Of de kandidaat dit ook in de praktijk weet te brengen kunnen we hoogstwaarschijnlijk pas over een aantal jaar zeggen.

Lees ook:Peiling: Clinton meer ervaring, Obama zorgt voor verandering
Lees ook:Clinton naar Obama: zonder ervaring geen verandering
Lees ook:Clinton en Obama clashen opnieuw
Lees ook:De woordkeuze van de kandidaten
Lees ook:Het nieuwe stokpaardje van Edwards: lobbyisten

3 reacties op “Wie zorgt er voor verandering?

  1. Jordy

    Hillary Clinton is de enige die voor die verandering kan zorgen. Bovendien, al zou ze teruggaan naar hoe het in de 90′s was, zou ik ervoor tekenen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Chantal

    Dat denk ik ook. Al zouden Barack Obama en John Edwards natuurlijk net zo goed, met een nieuwe aanpak, een andere koers kunnen varen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Leon

    De kandidaat voor de Republikeinen is al bepaald denk ik: Rudy Giuliani. Op democratische zijde wordt het nog spannend: Obama of Clinton. Mijn voorkeur gaat uit naar Hillary Clinton. Ik denk dat die echt “verandering” kan brengen. In positieve zin dan. Hopelijk in november volgend jaar weer de Clintons in The White House!
    Ik houd overigens ook een Blog bij waarbij ik ook aandacht besteed aan de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. http://www.leonjansen.blogspot.com
    Goede blog, leuk initiatief dit ;-) !

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.