Democraten schrijven geschiedenis; Obama is gekozen

Het was een spektakel dat we niet vaak zien tijdens een conventie, en het was nog historisch ook. Hillary Clinton gooide tijdens de "roll call", waarin alle gedelegeerden hun stem uitbrachten, de handdoek in de ring en vroeg om de nominatie van Barack Obama. Hiermee kan de conventie meteen de geschiedenisboeken in.

Omdat Clinton vooraf om zo'n "roll call" vroeg brachten de staten in alfabetische volgorde hun stem uit.

Eenmaal aangekomen bij New Mexico zei de staat te "passen", en de beurt te willen geven aan Illinois, Obama's thuisstaat. Die staat liet eerder ook de beurt aan zich voorbij gaan. Vervolgens verwees deze staat op zijn beurt naar New York, Hillary's thuisstaat.

En toen begon 't spektakel. Hillary kwam hoogstpersoonlijk de vloer van de conventie op, en sprak de aanwezigen toe;

Hiermee heeft de Democratische partij geschiedenis geschreven. Het is de eerste grote partij die een Afro Amerikaan als kandidaat naar voren schuift. Vele aanwezigen in de zaal konden hun tranen dan ook niet bedwingen.

En dan moest de historische avond nog beginnen ook, met als groot hoogtepunt nog een speech van de 'eerste' zwarte president van de VS: Bill Clinton.

De voormalige president stak meteen van wal. Na een lang applaus van de zaal zei hij direct "aanwezig te zijn" om Obama te steunen;

Clinton deed er ook goed aan nog even terug te komen op de harde voorverkiezingen in de lente van dit jaar. "Mijn kandidaat heeft niet gewonnen", zei hij; "maar ik ben ongeloofelijk trots op haar."

En dan moest het andere hoogtepunt op deze bijzondere avond nog komen, de speech van vice-presidentskandidaat Joe Biden.

Obama's "running mate" kreeg een introductie van zijn zoon, die het Amerikaanse publiek nog maar eens vertelde over het ongeluk dat hij had samen met z'n broer en moeder, de laatste overleed. Volgens de zoon van Biden was zijn vader, onlangs dat hij een paar dagen later als Senator werd ingezworen, er altijd voor zijn twee zoons.

Biden op zijn beurt nam geen blad voor de mond en lanceerde aanval na aanval op John McCain, en concludeerde: "McCain zat verkeerd, en Obama had gelijk."

En dan het nieuwe hoogtepunt – ja, het blijft hoogtepunten regenen – wanneer Obama zijn VP vergezelde op het podium. Halverwege de toespraak van Biden meldde commentatoren dat Obama in een auto was gesignaleerd vlakbij de conventie. En ze hadden gelijk;

Vanavond zal deze bijzondere avond overtroffen worden als Barack Obama zijn nominatie in ontvangst neemt voor zo'n 80.000 man. Alle video's, verslagen en reacties zullen morgenochtend meteen op deze blog staan.

Lees ook:Hillary Clinton: “no way, no how, no John McCain”
Lees ook:Michelle Obama: stop met twijfelen, start met dromen
Lees ook:Obama leeft op tot verwachtingen en opent de aanval
Lees ook:Amerikaanse tv-stations duurder uit door Obama’s speech
Lees ook:Democraten maken zich op voor partijconventie

3 reacties op “Democraten schrijven geschiedenis; Obama is gekozen

  1. Brouwer

    Erg vermakelijk deze conventie. Net alsof je naar het circus gaat. Allemaal poppetjes die allemaal wat vertellen over de grootste artiest van het circus: Obama. Dan komt hij zelf naar voren en al de welgewaardeerde gasten gaan staan en juichen voor deze woordenacrobaat.
    Alle sprekers vertellen wat over dromen en mooie tijden, zonder te spreken over oplossingen. Bovendien wordt er geen stelling genomen: de enige stelling is contra-McCain. Als dat politiek is, kunnen obama en zijn zgn. vrienden (die hij eerder nog uitmaakte voor onbetrouwbaar en vice versa) beter bij Circus Rens solliciteren.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marc

    @Brouwer: op de Republikeinse conventie zal het niet anders zijn. Daar zal Obama harder aangepakt worden dan McCain op de Democratische conventie. Welkom bij de Amerikaanse verkiezingen. En het zal wel druk worden bij Circus Renz (als ook de Republikeinen daar gaan werken).

      /   Beantwoorden  / 
  3. Don Klerkx

    De Democraten hebben als partijsymbool de ezel, de Rrepublikeinen de olifant; wat dat betreft zou Circus Renz dus makkelijk uitgebreid kunnen worden.
    Maar wat een heerlijk spektakel, en natuurlijk hoeven er nu geen oplosingen te worden aangedragen; het gaat er nu juist om voldoende mensen te enthousiasmeren deel te gaan nemen (opkomstpercentage bij verkiezingen in VS nog altijd onder 50%).
    Niet voor niets wordt vaak de vergelijking gemaakt met 1960; JFK bewerkstelligde toen ook een ommekeer in een ingeslapen USA.

    Het wordt misschien nog meer historisch: is er ooit een Mormoon kandidaat geweest?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.