Nieuwslezers verliezen massaal hun baan

Het gaat slecht met de Amerikaanse televisiemarkt. Soaps, series en grote tv-shows blijven scoren, maar de nieuwsuitzendingen verliezen ieder jaar meer kijkers. Vandaar dat er gesneden moet worden in het personeelsbestand, en men begint met de duurste werknemers; de presentatoren. 

Vooral veel lokale zenders kampen met deze problemen. Daar lopen de inkomsten uit reclames het snelst terug.

De landelijke Amerikaanse zenders – zoals FOX, CBS en ABC – hebben ieder honderden lokale tv-stations in heel Amerika. Al die zenders hebben hun eigen lokale nieuwsshows en programma’s. Op diezelfde golflengtes nemen de landelijke zenders het vaak ‘s avonds over met hun landelijke programmering.

In de lokale programmering moet nu flink worden gesneden. De lokale nieuwslezers – “anchors” – worden hier vaak het slachtoffer van. Met salarissen van ongeveer 250.000 dollar drukken ze een grote stempel op de begroting, daarvoor worden ze nu geslachtofferd.

De lokale stations moeten dus flink bezuinigen. Het is voor hun de enige manier om tijdens deze moeilijke tijden het hoofd boven water te houden.

Er lijkt dus in ieder geval – tijdelijk – een einde te komen aan de tijd dat nieuwslezers tientallen jaren achter hetzelfde bureau hun kijkers bedienden. De veteranen moeten plaats maken voor goedkopere en dus jongere presentatoren. In ieder geval bij de lokale zenders.

Lees ook:Krokodillentranen om Publieke Omroep
Lees ook:Publieke tv-zenders in VS sluiten deuren
Lees ook:De oorlog om de “Daytime” kijkers
Lees ook:Obama’s infomercial; Amerikaanse verhalen en oplossingen
Lees ook:Giuliani wil ministerie van veiligheid afbreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.