De oorlog om de “Daytime” kijkers

Overdag staan de meeste Amerikaanse zenders in het teken van de soaps. De zenders CBS, ABC en NBC strijden dagelijks om de miljoenen kijkers die midden op de dag op deze series afstemmen. Momenteel trekt CBS’s soap The Young And The Restless de meeste kijkers.

In Nederland wordt deze soap niet uitgezonden. Wel scoren de andere twee soaps van CBS hier goed. As The World Turns (700.000 kijkers) en The Bold and the Beautiful (400.000) zetten hier overdag de toon.

In de VS scoren ze ook sterk, maar lang niet zo goed als hu collega-soaps. The Bold & The Beautiful is de op twee-na best bekeken soap, maar As The World Turns staat slechts op plaats zeven (van de acht).

Deze acht soaps vullen de programmering van NBC, ABC en CBS overdag. Dit worden de zogenaamde Daytime-programma’s genoemd. Meestal beginnen ze rond twaalf uur ‘s middags.

In de VS genereerde As The World Turns, dat hier dagelijks op RTL4 en RTL8 wordt uitgezonden, het afgelopen jaar veel nieuws. Daar was de eerste ‘homokus’ te zien tussen Luke en Noah. Het fragment hiervan is op YouTube inmiddels miljoenen keren bekeken.

Maar het heeft de soap dus niet aan meer kijkers geholpen. Het mag dan Nederlands populairste buitenlandse soap zijn, in de VS ligt dat even anders. Wel is het de langstlopende soap, de serie bestaat al meer dan vijftig jaar.

Alle soaps hebben in de VS de afgelopen jaren hun kijkersaantallen zien dalen, maar volgens de zenders is dit slechts van “tijdelijke aard”. Waren het voorheen vooral huisvrouwen die op deze programma’s afstemde, nu proberen ze ook jongeren dagelijks aan de buis te kluisteren. Hier de lijst met de Amerikaanse soaps op volgorde van best bekeken;

The Young And The Restless (CBS)

The Bold And The Beautifuil (CBS), hier op SBS6

General Hospital (ABC)

Days Of Our Lives (NBC)

One Life To Live (ABC)

All My Children (ABC)

As The World Turns (CBS), hier op RTL4 en RTL8

Guiding Light (CBS)

Lees ook:CBS stopt met As The World Turns
Lees ook:Zal een andere zender ATWT overnemen?
Lees ook:Nieuwslezers verliezen massaal hun baan
Lees ook:FOX verslaat concurrenten met overmacht
Lees ook:Ron Paul nog steeds het populairst op YouTube

Eén reactie op “De oorlog om de “Daytime” kijkers

  1. Dennie

    Waardeloos dat ze in dit land The Young and the Restless niet meer uitzenden.

    Toen SBS6 dat ”dan weer wel, dan weer niet” deed, kon je er niet veel van volgen, alleen al vanwege het feit dat ze er ineens 3 maanden mee stopten en dan in een totaal andere verhaallijn weer mee begonnen.

    Ook had het geen vaste tijd, dus als je je video al ruim instelde (van 11.00 tot 13.00) had je nog wel eens kans een flink stuk of zelfs alles te missen.

    Gaven ze deze serie maar een kans op een fatsoenlijk tijdstip op een fatsoenlijke zender (sbs6 is dus gewoon *** met peren) dan weet ik zeker dat de serie ook in dit land As The World Turns zal overstijgen!

    Tot die tijd kijk ik gewoon verder op de PC!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.