Hoelang kan NASA nog mee?

De huidige economische crisis treft natuurlijk iedere bedrijfstak. Maar wanneer je het als organisatie al moeilijk had voor de crisis is het nu helemaal een zware tijd. Dit geldt bijvoorbeeld voor NASA. De verschillende ruimteprogramma’s kosten honderden miljoenen per jaar, en de grootste sponsor – de Amerikaanse overheid – heeft hier geen geld meer voor.

De Amerikaanse regering had de afgelopen jaren een gat in z’n hand, maar eens moet er ergens gesneden worden.

En de kans is groot dat NASA hierdoor flink getroffen gaat worden. Met President Kennedy aan het roer was het doel om Amerikanen op de maan te zetten, en met Ronald Reagan en George W. Bush was er een raketschild in de maak. Maar President Obama heeft hele andere prioriteiten.

Zo zal er meer geld komen voor de gezondheidszorg, het onderwijs en de militaire operatie in Afghanistan. Op veel andere terreinen zal er bezuinigt moeten worden, waaronder de NASA.

En dat zal nieuwe ruimtemissies zeker lastig maken. Zo landde de spaceshuttle Andeavour dit weekend na een korte missie op het internationale ruimtestation ISS weer op Amerikaanse bodem. De kosten; 1,7 miljoen dollar. En dat was alleen nog maar de landing.

Lobbyen kunnen ze bij NASA wel, en dat zullen ze ook zeker doen. Maar de vraag is of dat dit keer genoeg is. Want ook al zou President Obama het willen, hij heeft simpelweg geen geld voor uitdagende ruimtemissies.

Lees ook:Spanning stijgt voor aankondiging NASA
Lees ook:NASA presenteert nieuwe raket
Lees ook:Republikeinen ‘big spenders’
Lees ook:Is president Obama’s ruimteprogramma realistisch?
Lees ook:‘Soldaat in Afghanistan kost één miljoen’

Eén reactie op “Hoelang kan NASA nog mee?

  1. Matthijs

    Binnenkort hebben alleen nog Aziatische landen een ruimteprogramma. De Amerikanen hebben de economie kapot gemaakt en daardoor verliezen ze nu de dingen waar ze jaren lang hard aan hebben gewerkt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.