‘VS bereiden aanval op Iran voor’

Volgens de Amerikaanse nieuwszender ABC kan er geen twijfel over bestaan: het Amerikaanse leger bereidt een precisie-aanval voor op Iran.

De zender baseert zich op een rapport van het Pentagon, waar het Amerikaanse ministerie van Defensie gevestigd is. Het Pentagon zou een kleine honderd miljoen dollar besteden aan het versneld ontwikkelingen van een viertal bommen. Deze bommen, die ondergrondse fabrieken moeten kunnen vernietigen, hebben de stempel UON. Oftewel: Urgent Operational Need.

Volgens ABC News is de ontwikkeling van deze bommen nooit opgevallen omdat het Pentagon ze samen met veel andere bestellingen aanvroeg. Zo werd er eerder 88 miljoen dollar gevraagd om deze bommen te ontwikkelingen, maar zouden ze voor de oorlog in Afghanistan bedoeld zijn. De aanvraag maakte deel uit van een veel grotere begroting.

Nu blijkt echter dat het Amerikaanse leger de bommen ook beschikbaar wil maken aan het Central Command, een afdeling van het Pentagon dat zich bezighoudt met onder andere Iran. Eerder zouden de bommen bedoeld zijn voor het Pacific Command,dat zich concentreert op Noord Korea.

De MOP-bommen, oftewel Massive Ordinance Penetrators, kunnen tot zo’n tweehonderd meter in de grond penetreren. Verwacht wordt, aldus ABC News, dat het Witte Huis een aantal – ondergrondse – nucleaire fabrieken van Iran onschadelijk wil maken.

Het nucleaire programma van Iran is al langer onderwerp van discussie. Volgens de Iraanse president Ahmoud Ahmadinejad heeft zijn land enkel vreedzame doeleinden, maar Washington gelooft hier weinig van.

Lees ook:China bereidt tot hardere acties tegen Iran
Lees ook:Bommenwerpers waren “effectief”
Lees ook:“VS niet onveiliger door wapendeal met Rusland”
Lees ook:North Carolina ontsnapte in 1961 aan kernramp
Lees ook:Ahmadinejad: nucleair programma volgens de regels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.