‘Obama vertrouwde Biden niet’

Volgens een nieuw boekwerk over de presidentscampagne van 2008 ontstond er tijdens de campagne een flinke ruzie tussen de – toen nog – senatoren Barack Obama en Joe Biden. Het conflict was zo groot dat Obama zijn running mate buiten belangrijke besprekingen probeerde te houden.

Dit staat allemaal in Game Change, dat gebaseerd is op interviews met tientallen mensen die bij de campagne betrokken waren.

Medewerkers van Obama zouden zich groen en geel ergeren aan de onhandige uitspraken van Biden. Tijdens diens eigen campagne stond de senator uit Delaware er ook al om bekend niet altijd even handig in de media te komen.

Vandaar dat Obama besloot aparte videoconferenties te houden met zijn meest naaste medewerkers, zonder zijn vice-presidentskandidaat. Biden zou zich in het openbaar immers kunnen verspreken en de strategie daardoor laten uitlekken.

Het is niet voor het eerst dat een Democratisch ticket onderling in conflict raakt. Zo clashten John Kerry en John Edwards in 2004 met elkaar over de manier waarop president Bush aangepakt moest worden, de twee hebben inmiddels geen contact meer. Ook Al Gore en Joe Lieberman, in 2000 nog in de race voor het Witte Huis, hebben vrijwel geen contact meer. Ook tussen Bill Clinton en Al Gore verliep het contact vaak moeizaam.

Lees ook:Republikeinen maken zich alsmaar meer zorgen om Palin
Lees ook:Obama en Biden lanceren gezamenlijke eindsprint
Lees ook:Peiling: VP minder populair dan voorgangers
Lees ook:Clinton gooit zaterdag de handdoek in de ring
Lees ook:Al Gore steunt Barack Obama, openlijk

0 reacties op “‘Obama vertrouwde Biden niet’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.