Week van de waarheid voor gezondheidswet Obama

Opperrechter Anthony Kennedy vorige week op de omslag van Time Magazine als "De Beslisser:" (bron: Time Warner)

Het moest het magnum opus zijn van de eerste termijn van Barack Obama als president van de Verenigde Staten; de wet die iedere Amerikaan verplicht verzekerd voor gezondheidszorg.

Een grote meerderheid van de Amerikaanse bevolking vindt de honderden miljarden per jaar kostende wet echter een verschrikking en een belangenvereniging probeerde de wet ongrondwettelijk verklaard te krijgen. Na een aantal procedures kwamen ze afgelopen voorjaar uit bij ’s lands hoogste rechtscollege; het Supreme Court. Het Hof gaf aan voor het eind van juni met een uitspraak te komen, uiterlijk dus deze week.

Het hangt allemaal op de vraag of de overheid volgens de Amerikaanse grondwet de macht heeft om de burger een verplichte verzekering op te dringen. De uitkomst is, ook voor professionele volgers van het Hooggerechtshof, niet goed te voorspellen. Bij de mondelinge zitting eerder dit jaar werden er door de rechters veel vragen gesteld met de strekking: “Vindt u dan dat de overheid mij ook kan verplichten broccoli te eten?” Maar dat hoeft geen indicatie te zijn voor de uitspraak.

Gezien de geschiedenis van de negen opperrechters is de algemene verwachting dat de vier democratisch benoemde rechters (drie vrouwen en een man die algemeen als progressief worden gezien) de wet toestaan terwijl minimaal vier Republikeinse rechters (die respectievelijk als conservatief en aartsconservatief worden gezien) de wet (gedeeltelijk) willen verbieden. De rechter die dan de doorslag moet geven is als zo vaak bij controversiële beslissingen in de afgelopen jaren, opperrechter Anthony Kennedy.

Kennedy, in 1988 door Republikeins president Ronald Reagan benoemd, staat erom bekend dat hij iedere zaak afzonderlijk bekijkt en is daarom lastig in te schatten. Wel staat hij over het algemeen aan de conservatieve kant van het Hof, en ook bijna altijd aan de winnende.

Als de wet deze week ongrondwettelijk wordt verklaard zal dat een zware klap zijn voor president Obama, terwijl hij daarentegen hoop kan putten uit een voor hem positieve uitspraak. Ook voor Romney is een vernietiging van de Wet niet alleen positief, wanneer de wet in stand blijft kan hij wellicht veel stemmen winnen.

Wordt vervolgd…

Lees ook:Hooggerechtshof keurt gezondheidswet Obama goed
Lees ook:Kagan benoemd tot Hooggerechtshof
Lees ook:Een pijnlijk moment voor de hoge rechters
Lees ook:‘Geen Kennedy’s meer voor Massachusetts’
Lees ook:Voorlopig nog geen eind aan DADT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.