Amerikaanse media: Romney kiest Ryan als vice-president

Congreslid voor Wisconsin Paul Ryan (bron: U.S. Congress)

Vanmiddag, rond 3 uur Nederlandse tijd, zal de Republikeinse Presidentskandidaat Mitt Romney zijn “running mate” bekend maken. En alle tekenen wijzen erop dat hij gaat voor een “game changer”, die zowel grote voordelen als risico’s met zich mee kan brengen, door te kiezen voor congreslid Paul Ryan uit Wisconsin.

Gewoonlijk goed geïnformeerde media als CNN, NBC en Politico.com melden bronnen te hebben die Ryan aanwijzen als de uitverkorene en hebben hun satellietwagens voor Ryan’s huis in het stadje Janesville, Wisconsin geparkeerd. De andere kanshebbers zouden zijn gebeld met het bericht dat de keuze niet op hen is gevallen. Romney zou zijn keuze al enige tijd geleden hebben gemaakt. Hoewel Ryan altijd al wel op de lijstjes figureerde mag het toch een verrassing worden genoemd wanneer Romney daadwerkelijk voor Ryan kiest.

De streng katholieke Paul Ryan is met zijn 42 jaar nog relatief jong, maar al sinds 1998 lid van het Huis van Afgevaardigden. Daarvoor studeerde hij economie en politicologie, en werkte onder meer als speechschrijver voor verschillende politici. Sinds enkele jaren is Ryan als voorzitter van de commissie financiën van het Huis van Afgevaardigden een van de machtigste Republikeinen.

De afgelopen dagen begonnen prominente Republikeinen een lobby voor Ryan als de beste keuze voor Romney. De verwachting was echter dat Romney voor een stabielere, minder ideologisch geladen kandidaat zou kiezen. De voordelen van Ryan zijn legio: Hij is jong, fris, heeft een eigen visie en is populair bij de strenggelovige basis van de Republikeinen. Er zitten echter ook grote nadelen aan de keuze voor Ryan, waarvan de belangrijkste is dat hij een andere (veel kleinere) overheid voorstaat. Hiervoor heeft hij een plan ontwikkeld dat de uit het lood geslagen overheidsfinanciën binnen tien jaar weer op de rit moet brengen. Dit plan wordt gesteund door veel Republikeinen, waaronder Mitt Romney, maar is ook erg controversieel.

Het plan bestaat uit een combinatie van belastingverlagingen voor rijke Amerikanen en forse bezuinigingen op bijna alle non-defensie uitgaven. Door het kiezen van Ryan zou Romney een duidelijk plan hebben om het reusachtige begrotingstekort terug te dringen, waarvan veel Amerikanen ondertussen ook zien dat dit volkomen onhoudbaar is.

De gigantische bezuinigingen (bijna 6.2 triljoen dollar in 10 jaar tijd) kunnen echter slechts worden gerealiseerd door hard in te grijpen in de sociale voorzieningen, waarbij de gezondheidszorg van overheidswege grotendeels wordt afgeschaft. Voor arme en oudere Amerikanen zou dat buitengewoon ingrijpend zijn, wat de Democraten een geducht wapen in handen geeft tijdens de campagne.

Andere nadelen aan Ryan zijn dat hij geen buitenlandse ervaring heeft, ook al een zwak punt van Mitt Romney. Verder is het vertegenwoordigen van het platteland van zuid-oost Wisconsin iets heel anders dan het voeren van een landelijke campagne, of Ryan daar tegen opgewassen is moet nog blijken. Ten slotte kan eraan getwijfeld worden of Ryan wel genoeg capaciteiten en ervaring heeft om als reserve-president te fungeren.

CNN meldt dat de aankondiging van later vanmiddag plaats gaat vinden op het fregat USS Wisconsin, genoemd naar de thuisstaat van Ryan, dat als museumstuk in Norfolk, Virginia (een zogenaamde battleground state) ligt.

Lees ook:Romney neemt grote gok met running mate Ryan
Lees ook:Wie gaat Romney als vice president kiezen?
Lees ook:1-0 voor Romney: Gouverneur Walker mag blijven zitten
Lees ook:Republikeinen: nog meer bezuinigen
Lees ook:Romney: plan van Clinton zal opnieuw mislukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.