Romney neemt grote gok met running mate Ryan

Paul Ryan op zaterdag bij zijn presentatie in Virginia (bron: Tony Alter)

Sinds Mitt Romney ruim anderhalf jaar geleden met de Republikeinse voorverkiezingen begon, volgde hij twee ijzeren wetten. 1: De verkiezingen gaan over president Obama; niet over Mitt Romney en al helemaal niet over de Republikeinse tegenkandidaten. Obama heeft zijn werk niet goed gedaan en Mitt Romney kan dat beter.

En 2: Geen fouten maken; door het voeren van een traditionele campagne, geleid door ervaren medewerkers, geen onverwachte keuzes maken en zo weinig mogelijk live-interviews geven en in andere situaties terechtkomen waarin het risico op het maken van fouten groot is. Met de keuze voor Paul Ryan gooit Romney zijn twee wetten echter radicaal over boord.

Het verlaten van de eerste wet is niet helemaal verbazingwekkend. In de afgelopen weken zijn Romney’s campagnestrategen tot de onvermijdelijke conclusie gekomen dat een referendum over Obama geen winnende tactiek is. In de “battleground states”, die de doorslag geven op 6 november, blijven de peilingen in het voordeel van Obama en alleen een economische catastrofe zou daar verandering in kunnen brengen. Vanaf zaterdag gaat de campagne wat Romney betreft dan ook over een andere vraag: Wordt de Amerikaanse staatsbegroting weer op orde gebracht of blijven de VS doorgaan met iedere dag bijna 4 miljard dollar meer uitgeven dan er binnenkomt. Ingrijpende bezuinigingen (op onder andere gezondheidszorg, sociale voorzieningen en onderwijs) zijn voor een fiscaal verantwoord beleid onvermijdelijk.

Een helder verschil: gigantische bezuinigingen en een evenwichtige begroting onder president Romney tegenover een verder oplopende schuld maar een socialer beleid onder president Obama. Aan de Amerikaanse kiezer de keuze.

Het niet langer volgen van de tweede wet is opmerkelijker, hoewel waarschijnlijk even onontkoombaar. Ryan is door zijn bezuinigingsvoorstellen een controversiële figuur en veel kenners hadden verwacht dat Romney gezien zijn voorzichtige beleid van de afgelopen jaren een kundige maar kleurloze gouverneur zou kiezen. De keuze voor Ryan betekent dat er een concreet plan ligt voor het presidentschap van Romney, waar Amerikanen massaal achter kunnen gaan staan, maar evengoed zich massaal van kunnen afkeren. Welke optie ze zullen kiezen is, ook voor Romney, niet in te schatten. Ook andere eigenschappen van Ryan zijn nog erg onduidelijk en kunnen een blok aan Romney’s been worden. Kan Ryan een landelijke campagne aan? Weet hij iets van andere zaken dan economie? Hebben zijn jaren in het impopulaire congres onder George W. Bush hem niet te veel beschadigd?

De Obama-campagne lijkt zich vooralsnog in de handen te wrijven met de keuze van Romney. Uit peilingen blijkt dat veel Amerikanen het eens zijn met Romney/Ryan dat er weer evenwicht moet worden geschapen in de begroting, maar dat de steun sterk afneemt wanneer ze de uitwerking van dat evenwicht, met enorme bezuinigingen en een forse bestedingsverlies voor grote delen van de bevolking, onder ogen krijgen. Team Obama zal dan ook kosten noch moeite sparen om Romney/Ryan weg te zetten als onverantwoorde lieden die de belastingen voor rijken verlagen terwijl ze tegelijkertijd de voorzieningen voor de middenklasse nagenoeg afschaffen.

Zoals het een competente presidentscampagne betaamd, had ook die van Obama zich voorbereid op iedere mogelijke keuze van Romney door het opstellen van een compleet boekwerk over het verleden van de mogelijke kandidaten en het voorbereiden van spotjes en speciale websites. Bijna tegelijk met de presentatie van Ryan werd er dan ook een e-mail gestuurd aan Obama-supporters met daarin het volgende filmpje:

Lees ook:Amerikaanse media: Romney kiest Ryan als vice-president
Lees ook:Wie gaat Romney als vice president kiezen?
Lees ook:Mitt Romney komt naar u toe deze zomer
Lees ook:Republikeinen: nog meer bezuinigen
Lees ook:1-0 voor Romney: Gouverneur Walker mag blijven zitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.