Controversieel spotje linkt Romney aan kanker

“Politiek is niet voor bange mensen,” zo luidde een bekende uitspraak van de Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers. Het gaat er soms immers hard aan toe in Nederland, voor de Amerikaanse politiek geldt dat echter in het kwadraat.

Vooral tijdens campagnes lijkt af en toe het moreel kompas van sommige lieden het noorden volledig kwijt te zijn, gezien de soms bizarre beschuldigingen en spotjes die over en weer vliegen. Het bekendste voorbeeld uit de recente geschiedenis is waarschijnlijk een opgenomen telefoonboodschap (een zogenaamde Robocall) uit de Republikeinse voorverkiezingen in 2000 waarin door de campagne van de gouverneur van Texas George W. Bush wordt gesuggereerd dat concurrent John McCain buiten zijn huwelijk een zwart kind heeft verwekt. Feit: Het gezin McCain heeft een adoptiedochter uit Bangladesh, het meisjes is ooit door mevrouw McCain meegenomen uit een door moeder Theresa gerund weeshuis.

Dirty Campaigning in optima forma. En hoewel de champagne van 2012 al veel negatieve spotjes kende, zo werd Newt Gingrich in de voorverkiezingen effectief uitgeschakeld doordat de Romney-campagne de kiezer bombardeerde met spotjes over de prestaties uit Gingrich’ verleden, was er nog niet echt sprake van smerig campagnevoeren.

Enkele dagen geleden publiceerde een aan president Obama gelieerde organisatie echter een spotje waarin een treurig kijkende man, Joe Soptic genaamd, Mitt Romney ervan beschuldigd dat Romney voormalige bedrijf de fabriek waar Soptic werkzaam was failliet liet gaan. Soptic kon zijn ziektekostenverzekering niet meer betalen en door de sluiting overleed zijn vrouw aan kanker.

Dat is überhaupt een nogal opvallende redenering, maar de verontwaardigde Amerikaanse media doken in het verhaal en het bleek dat de echtgenote van Soptic na het sluiten van de fabriek nog zeker 5 jaar leefde, waarvan ze een gedeelte van de tijd verzekerd was. De Obama campagne ontkende direct dat zij het verhaal kenden en gaven aan zich niet verantwoordelijk te voelen voor de acties van een organisatie waar ze geen zeggenschap over hebben.

Later bleek dat het verhaal van Soptic wel degelijk bekend was, hij had tijdens een conference call uitgebreid zijn verhaal gedaan aan campagne-medewerkers van Obama.

Zie hieronder het spotje:

Lees ook:Heel Washington gaat de barricade op
Lees ook:Senoras y Senoritas: Soy Mitt Romney!
Lees ook:MoveOn laat weer van zich horen, McCain is het doelwit
Lees ook:McCain blijft positief, z’n tegenstanders echter niet
Lees ook:Obama vs. Romney: the battle of the Ad’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.