Marswagentje Curiosity stuurt eerste foto’s

Uitsnede van de panorama-foto van het Marsoppervlak gemaakt door "Curiosity" (bron: NASA)

Sinds maandagochtend rijdt op de planeet Mars het ruimtewagentje Curiosity rond, nadat het in november 2011 werd gelanceerd vanaf Kennedy Space Center in Florida. Het wagentje heeft de grootte van een Jeep en is daarmee veel groter dan de vorige onderzoeksvoertuigen. Het kan maximaal 90 meter per uur afleggen.

Curiosity (nieuwsgierigheid) maakt deel uit van de Marsmissie “Mars Wetenschapsproef” (MSL) waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzoek wil doen naar het klimaat, de bodemgesteldheid, de mogelijke aanwezigheid van water en leven op de rode planeet. De ontwikkelingskosten worden geschat op 2.5 miljard dollar.

Eerder werden al enkele korrelige zwart-wit foto’s gepubliceerd, afkomstig van de besturingscamera’s van Curiosity. Het wagentje heeft echter ook een 3D-camera aan boord, en vannacht werden de eerste panorama-foto’s vrijgegeven die daarmee zijn gemaakt. Hierop is het bodemmateriaal op de planeet goed te zien. De grijze plekken zijn ontstaan door de stuwingsraketten bij de landing.

Aangezien vorige Marsmissies nog wel eens de mist ingingen doordat het voertuig door de harde landing nauwelijks meer te bedienen was, is er veel aandacht besteed aan een zachte landing. Een deel van de lanceringsrakket werd daarom met een parachute tot vlak boven het bodemoppervlak gebracht, waarna stuwingsmotoren de raket vlak boven de bodem lieten stilhangen, terwijl Curiosity langzaam aan kabels naar beneden werd gelaten.

Zie hieronder voor een spectaculair filmpje van NASA waarin een computeranimatie van de landing van Curiosity wordt afgewisseld met reacties uit het controlecentrum in Los Angeles:

Lees ook:Spaceshuttle Endeavour landt veilig in Florida
Lees ook:Spanning stijgt voor aankondiging NASA
Lees ook:Neil Armstrong, de eerste man op de maan, overleden
Lees ook:Hoelang kan NASA nog mee?
Lees ook:NASA presenteert nieuwe raket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.